Varma kesän merkki kiristää nukkujien hermoja ja työllistää poliisia: "Se on kaikki hälytystoiminnasta pois"

Mikä saa nuoret kaahaamaan? 8:53
Komisario Timo Leppälä kertoo, miten kokoontumisajot työllistävät poliisia.

Komisario Timo Leppälä kertoi Uutisaamussa, että käytännössä joka viikonloppu pääsiäisestä lokakuuhun asti jossain päin Suomea pistetään pystyyn jonkinlaiset kokoontumisajot. Etenkin viikonloppuisin ne vievät poliisilta resursseja hälytystehtävistä.

Kesä innostaa monet nuoret erilaisten kokoontumisajojen pariin. Komisario Timo Leppälä Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoi Uutisaamussa, miten nuoriin ja liikenteeseen liittyvät tehtävät työllistävät poliisia näin kesän alkaessa.

– Nopeus on aika usein se ongelma.

Leppälän mukaan poliisille tulee paljon ilmoituksia viikonloppuisista kokoontumisajoista. Etenkin kesällä sään lämmetessä ikkunoita halutaan pitää yöaikaan auki, jolloin ulkoa kantautuva melu alkaa rasittaa. Palautetta tulee paljon etenkin häiritsevästä mopon melusta. 

Leppälä näkee asian niin, että kun paljon nuoria on koolla yhdellä kertaa, on väistämätöntä, että pientä häiriötä tulee. 

Kokoontumisajoja yhä enemmän

Leppälä kertoi, että kokoontumisajojen määrä on kasvussa. Ilmiö on levinnyt koko Suomeen. Isoja kokoontumisajoja järjestetään jossain käytännössä joka viikonloppu pääsiäisestä lokakuuhun ja paikalle saavutaan niin autoilla, moottoripyörillä kuin mopoilla.

Leppälä arvioi, että paikalla voi olla kolmesta sadasta tuhanteen mopoa tai autoa. Kun mukaan lasketaan vielä etenkin autojen kyydissä kuskin lisäksi olevat muut matkustajat, voi paikalla olla tuhansiakin ihmisiä.

Koko Suomea koskettava ilmiö

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Pääkaupunkiseudulla autokokoontumisissa on mukana eniten kalustoa ja väkeä. Leppälän mukaan joissain mopomiiteissä on voinut olla kuusisataakin mopoa.

– Mopomiittejä on paljon koko Suomessa. Tämä koskettaa kaikkia isoja kasvukeskuksia.

Kokoontumisajot eivät rajoitu vain isoihin paikkakuntiin vaan niitä järjestään ympäri Suomea.

Lisärasite poliisille kiireisinä viikonloppuina

Leppälän mukaan kokoontumisajot ovat siinä mielessä iso haaste poliisille, että ne tapahtuvat viikonloppuisin, jolloin hälytystehtävien määräkin on korkeimmillaan.

– Se on kaikki hälytystoiminnasta pois, kun joudumme suuntaamaan resursseja myöskin näiden kokoontumisajojen valvontaan, Leppälä sanoi Uutisaamussa.

Leppälän mukaan meno kokoontumisajoissa voi hyvinkin yltyä villiksi, jos poliisi ei ole paikalla. Silloin ei välttämättä vältytä onnettomuuksilta, joten poliisia tarvitaan valvomaan meininkejä.

Miten iso ongelma nopeudet ovat kokoontumisajojen yhteydessä ja miten paljon liikennerikkomuksia niissä tulee. Entä onko 17-vuotias todella valmis auton rattiin? Katso Leppälän haastattelu artikkelin yläpuolella olevalta videolta.

Videon lopussa kuullaan myös kesäinen kelivaroitus!

Alla olevalla videolla kerrotaan, mistä viritetyn mopon tunnistaa.

Tästä tiedät, että mopo on viritetty 1:06
KATSO VIDEO: Tästä tiedät, että mopo on viritetty.

Lue myös:

    Uusimmat