Heidin kasvot turposivat ja ripset putosivat – kulmien ja ripsien värjäyksellä kamalat seuraukset

Väriaineissa yleisesti käytetty PPD on aine, joka voi aiheuttaa reaktioita myös niille, joille kyseisen aineen käyttäminen ei ole ennen aiheuttanut ongelmia. 

Pohjois-Pohjanmaalla asuvan Heidin peilistä katsoi eräänä aamuna nainen, jonka silmät ja kulmat olivat turvonneet niin paljon, että jo pelkkä silmien avaaminen tuotti vaikeuksia.

Parafenyleenidiamiini PPD on tunnetuin allergisia reaktioita aiheuttava hiusväriaine, jonka käyttö ja sallittu pitoisuus tuotteessa on säädelty tarkasti EU:n kosmetiikkalainsäädännössä. 

PPD:tä sisältävää tuotetta ei saa käyttää muuhun tarkoitukseen kuin hiusten tai ripsien värjäämiseen. 

Lähde: Teknokemia

– Ripset tippuivat ja kulmakarvat jouduin ajamaan pois! Kävin lääkärissä moneen kertaan ja nyt viimeiseksi sain lääkkeet, jotka vihdoin tehosivat, Heidi kertoo.

Turvotus oli todennäköisesti seurausta allergisesta reaktiosta, jonka nainen oli saanut ripsien ja kulmakarvojen värjäykseen käytetyn aineen sisältämästä PPD:stä. 

– Vielä on silmät turvoksissa ja allergialääkettä joudun syömään.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan PPD:lle herkistyminen on yksilöllistä, eikä altistuminen johda herkistymiseen kaikkien käyttäjien kohdalla.

Viraston mukaan on kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka reaktioita ei olisi aiemmin saanut, voi reaktio tulla myöhemmin. Tästä syystä aineen aiheuttamaa mahdollista reaktiota on täysin mahdoton ennustaa. 

Liike: Ensimmäinen yliherkkyystapaus 23 vuoteen

Ainoa mitä työntekijät voivat tehdä, on kysyä asiakkaalta, onko hän saanut reaktioita aiemmin väriaineista. Näin oli tehty myös liikkeessä, jossa Heidi oli käynyt kulmansa ja ripsensä värjäyttämässä. 

– Missä tahansa hän olisi käynyt, olisi tullut aivan sama reaktio. Täällä hänelle ei sitä tullut, vaan vasta seuraavana päivänä, enkä huomannut mitään allergisoivaa hänen silmissään. Tämä oli täysin hänen elimistönsä sisäinen reaktio, nimettömänä pysyttelevästä liikkeestä kerrotaan MTV Lifestylelle.

Värjäysaineiden sisältämille ainesosille herkistyminen on liikkeen mukaan sen verran harvinaista, että toimenpiteisiin ei ryhdytä. Kaikkien asiakkaiden testaaminen mahdollisten herkkyysoireiden varalta olisi täysi mahdottomuus.

– 23 vuotta olen tehnyt tällä aineella, ja tämä oli ensimmäinen kerta, kun reaktioita ilmeni. Jatkossakin aion sitä uskaltaa käyttää, sillä nämä ovat niin yksittäisiä, että ei voi vain tietää. Minulla on vakioasiakkaita, joille tehdään kuukausittain tällä aineella, eikä ole koskaan tullut mitään, liikkeestä kerrotaan.

***


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja