Varastettiinko autostasi kilvet? Yle: Toimi näin tai voit itse joutua poliisin hampaisiin

Moottoripyöräpoliisi kuvasi uskomattoman takaa-ajon 23:51
Moottoripyöräpoliisi kuvasi uskomattoman takaa-ajon Helsingissä.

Autoista varastettuja rekisterikilpiä saatetaan käyttää esimerkiksi bensavarkauksien yhteydessä, kertoo Yle.

Suomessa katoaa vuosittain rekisterikilvet noin 2 000 autosta. Usein katoamisen taustalla on esimerkiksi parkkipaikkakolhu tai jokin muu tahattomuus, mutta toisinaan kilpiä lähtee kävelemään myös ilkivallan ja suoranaisten varkauksien seurauksena.

Rikosilmoituksia kadonneista rekisterikilvistä tehdään vuosittain noin tuhat. Käytännössä tämä tarkoittaa, että noin joka toisessa kilpien katoamisessa kilpien laillinen omistaja epäilee varkautta.

Sisä-Suomen poliisin rikoskomisario Jussi Pilviö kertoo Ylen haastattelussa, että varkaat irrottavat kilvet yleensä sekä edestä että takaa. Varastettuja kilpiä käytetäänkin usein hämärähommissa, kuten bensavarkauksissa. Kilvet saatetaan myös kiinnittää autoon, jonka omat kilvet on viety vaikkapa maksamattomien verojen vuoksi.

Poliisi kuuluttaa kadonneet kilvet, mikäli asiasta on tehty rikosilmoitus. Tämän seurauksena poliisiautojen rekisterinumeroita skannaava laite antaa hälytyksen, mikäli kyseisellä rekisterinumerolla varustettu auto tulee vastaan liikennevirrassa.

Pilviö kannustaakin tilaamaan autolle uuden rekisteritunnuksen, vaikka vain toinen kilvistä olisi varastettu, jotta välttyy mahdollisesti toistuvilta poliisin pysäytyksiltä.

Uuden rekisterikilven kadonneen tilalle saa rekisteröintejä tekeviltä katsastusasemilta. Mikäli katoamisesta on tehty rikosilmoitus, kannattaa tilata suosiolla uusi rekisteritunnus.

Lue myös:

    Uusimmat