Mainos

Varakas poikaystävä voi viedä tyttöystävältä tuet – Kela: ”Jättämällä avioliiton solmimatta ei pääse valitsemaan etuuksia”

7:26

Viime viikolla uutisoitiin tapauksesta, jossa poikaystävän varakkuus vei tämän tyttöystävältä toimeentulotuen. Lakimies Mikko Horko Kelasta kertoo, että tarkoituksena on taata, etteivät avopuolisot ole aviopuolisoja paremmassa tai huonommassa asemassa.

– Ettei sen viimeisen, eli avioliiton solmimatta jättämisellä pääsisi valitsemaan mitään parempia etuuksia, hän kuvailee Huomenta Suomessa käytännön taustoja.

Hänen mukaansa avoliitoksi arvioinnin taustalla ovat avioliitonomaiset olosuhteet ja yhteistalous.

– Jos asutaan yhdessä ja on yhteisen jääkaapin periaate, silloin tulkitaan helposti avoliitoksi, hän kuvailee.

Hän myöntää, että yhdessä asutaan myös muissa tarkoituksissa kuin avoliitoissa, aina kaveruudesta asumismenojen säästämiseen. Viimekädessä Kelan päätös voidaankin riitauttaa, jos tuen hakijat katsovat olevansa muussa kuin avoliitossa.

1:48

Varakkaiden vanhempien luona asuva saa tukia

Hieman kääntäen kysymyksiä on herättänyt se, että vanhempiensa luona asuvan täysi-ikäisen toimeentulotukeen ei vaikuta vanhempien varallisuus. Toisin sanoen varakkaidenkin vanhempien luona asuva täysi-ikäinen saa toimeentulotukea.

Horko toteaa kysymyksen olevan aiheellinen, mutta pitää todennäköisenä, että hyvin varakkaiden lapsilla on omaa varallisuutta ja tuloja, jotka toimentulotukeen vaikuttaisivat.

Hänen mukaansa taustalla on se, että perheiden tilanteet ovat hyvin erilaisia. Hyvätuloisessakaan perheessä ei aikuinen lapsi automaattisesti saa rahaa elämiseen. Jos nuori ei saa muualta rahaa, on tuki hänen mukaansa ehdottomasti tarpeen, jotta itsenäistyvä nuori voisi itsenäisyyttään myös harjoittaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.