Mainos

AL: Kela naitti sisarukset

Aamulehti kertoo oudosta tapauksesta, jossa Kansaneläkelaitos oli katsonut samassa osoitteessa asuneet siskon ja veljen toistensa puolisoiksi.

Lehden mukaan 25-vuotias mies ja 22-vuotias nainen asuvat yhdessä äitinsä omistamassa asunnossa Tampereella.

Mies oli tutkinut omia tietojaan Kelan nettipalvelusta ja havainnut olevansa Kelan mukaan parisuhteessa sisarensa kanssa. Myös hänen sisarensa tiedoissa hänet oli vastaavasti merkitty puolisoksi siskolleen.  Kela tarkoittaa puolisolla avio- tai avopuolisoita tai rekisteröidyn parisuhteen osapuolia.

Nainen kertoo lehden haastattelussa olleensa varsin hämmentynyt asian havaittuaan. 

Sisaruksilla on sama sukunimi.


"Selvä lapsus"

Kela korjasi virheensä miehen otettua yhteyttä virkailijaan.

Aamulehden haastatteleman Kelan etuuspalvelujen lakiyksikön lakimiehen Mikko Horkon mukaan Kelalle on sattunut "selvä lapsus". Hänen mukaansa Kelalla on pääsy väestörekisteriin. Rekisteristä selviää muun muassa siviilisääty. 

Lain mukaan Kelan tulee kohdella avopareja samalla tavalla kuin aviopareja. Sisarusten luuleminen avopariksi on myös Horkon mukaan erehdys. Hän kertoo lehden haastattelussa, että Kela ei luule lähisukulaisten elävän parisuhteessa.

Sisaruksilla oli Aamulehden mukaan erilliset vuokrasopimukset.

Vuokrasopimusten erillisyys vaikuttaa Kelan tulkintoihin. Yhteisellä vuokrasopimuksella asuvat lasketaan Kelassa yhdeksi ruokakunnaksi. Jos vuokrasopimukset ovat erilliset tai toinen on toisen alivuokralaisena, Kela voi katsoa heidän kuuluvan eri ruokakauntaan. Silloinkin asia täytyy kuitenkin selvittää Kelalle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.