Vappusiman ohje – aloita valmistelut hyvissä ajoin!

Kevään railakkaimman juhlan, vapun valmistelut kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Perinteiseen simaan tarvitaan kahta sokeria: kidesokeria tuomaan makeutta, sekä tummempaa, kosteaa fariinisokeria. Fariinisokeri antaa simalle sen ominaismaun ja värin; mitä enemmän simaan käytetään fariinisokeria, sitä tummempaa ja aromikkaampaa juomasta tulee.

Siman valmistus kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin ennen vapun juhlia, sillä se valmistuu juotavaksi nopeimmillaan hiukan alle viikossa.

Siman teko on mukavaa touhua porukallakin, kannattaa siis kokeilla siman valmistusta koko perheen kanssa tai ystäväporukalla! Sima on oivallinen kuplajuoma myös muissa kevään ja kesän juhlissa, kuten äitienpäivänä, lakkiaisissa ja juhannuksena.

Säilytä fariinisokeri oikein

Fariinisokeri säilyy pakkauspäivästä noin kolme vuotta. Kosteana sokerina se voi avatussa pakkauksessa kovettua. Fariinisokeri kannattaakin säilyttää tiiviisti suljettuna. Kovettunut fariinisokeri on täysin käyttökelpoista, ja pehmentämiseen on näppäriä konsteja:

Perinteinen keino on lisätä Fariinisokeri-pussiin teelusikallinen vettä puolta sokerikiloa kohden ja sulkea pussi huolellisesti, jolloin sokeri pehmenee 1–2 päivässä.

Kiireinen käyttäjä voi lisätä tuplasti vettä ja puristella pussia hetken aikaa, jolloin sokeri pehmenee heti käytettäväksi. Siman valmistukseen kovettunut fariinisokeri käy sellaisenaan, sillä se liukenee kuumaan veteen.

Vappusima, noin 4 l

4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g taloussokeria
1-2 sitruunaa
1/5 tl hiivaa (noin herneen kokoinen pala)
rusinoita

Kiehauta noin puolet vedestä ja kaada se sokerien päälle. Sekoita loput vedestä sekä puristettu sitruunan mehu joukkoon. Liuota hiiva kädenlämpöiseen seokseen. Sekoita ja anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

Pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina.

Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Viileässä valmistumisaika on noin viikko, huoneenlämmössä noin 3 päivää. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa. Muistathan, että paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, joten älä käytä liian tiukkaa korkkia.

Vinkki: Mikäli haluat tummempaa simaa, käytä yksinomaan fariinisokeria (500 g).

Lähde: Dansukker

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja