Vappupuheiden perusteella hallitusneuvotteluissa väännetään lähinnä arvoista: Saako perussuomalaisten "vinoilutaktiikka" RKP:n taipumaan?

Vasemmistopuolueiden vappupuheet sisälsivät varoituksen hallitusneuvottelijoille: "Ei tulisi mennä väärään suuntaan" 3:28
Vasemmistopuolueiden vappupuheet sisälsivät varoituksen hallitusneuvottelijoille: "Ei tulisi mennä väärään suuntaan"

Vappupuheiden perusteella puolueiden välinen arvokeskustelu tulee jatkumaan kiivaana läpi hallitusneuvotteluiden.

Poliitikot ovat pitäneet tänään perinteisiä vappupuheitaan.

Todennäköisten tulevien oppositiopuolueiden, eli käytännössä vasemmistopuolueiden, edustajat varoittivat puheissaan hallitusneuvotteluihin ryhtyviä puolueita leikkaamasta sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksesta.

– Myöskin arvokysymyksiin viitattiin eli oppositiopuolueiden mielestä arvopuolella ei tulisi mennä väärään suuntaan, summaa MTV Uutisten politiikan toimittaja Juha Kaija.

Hallitusneuvottelut alkavat keskiviikkona Helsingin Säätytalolla kokoomuksen johdolla. Hallitusneuvotteluissa ovat mukana kokoomuksen lisäksi perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja RKP. 

Kaijan korvaan pisti erityisesti se, että SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin puheessa käsiteltiin hyvin vähän tulevan hallituksen talouspoliittista linjaa ja arvokysymyksiä.

– Se oli sellainen yleismaailmallinen maalaileva puhe, jota esimerkiksi EU:ssa kuullaan paljon.

Keskustalaisista esimerkiksi puolustusministeri Antti Kaikkonen mainitsi puheessaan, että vaikka puolue aikoo oppositioon, ei hallitusta siitä huolimatta tulla vastustamaan vain vastustamisen ilosta.

– Sehän jää nähtäväksi, olivatko nämä vain näitä juhlapuheita.

Perussuomalaiset pehmittää äänestäjiä leikkauksiin

Puoluekentän oikealta laidalta kiinnostava keskustelunavaus kuultiin perussuomalaisten kansanedustajan Jussi Halla-ahon suusta.

Halla-aho esitti ajatuksen, että sosiaali- ja työttömyysturvaa pitäisi sopeuttaa, jotta Suomi olisi vähemmän houkutteleva maa "sosiaaliturvaturisteille".

Kaijan mukaan Halla-ahon avauksen tarkoitus on saada perussuomalaisten kannattajat myöntyväisemmiksi sosiaali- ja työttömyysturvan leikkauksille, joita tulevan hallituksen odotetaan toteuttavan.

– Perussuomalaisten sisällä on varmasti kahta mielipidettä siitä, millä tavalla sosiaali- ja työttömyysturvaetuuksia pitäisi leikata. Leikkaukset tietenkin koskisivat pääosin suomalaisia työttömiä ja sosiaalietuuksien saajia. Perussuomalaisten ajatus on toki ollut se, että suomalaisetkin työttömät pitää saada töihin.

RKP:n maahanmuuttolinja sai osakseen vinoilua

Hallitusneuvotteluista povataan aina vaikeita. Juha Kaija kuitenkin uskoo, että puolueiden on tällä kertaa helppo päästä yksimielisyyteen hallituksen talouslinjasta.  Kovempi vääntö tullaan käymään arvokysymyksistä.

Arvoihin liittyviä näkemyseroja on etenkin perussuomalaisten ja RKP:n välillä. Esimerkiksi perussuomalaisten maahanmuuttolinja on tiukempi kuin RKP:n. RKP on vaalien jälkeen toistellut julkisuudessa, että puolue ei lähde hallitukseen, joka tekee "perussuomalaista politiikkaa".

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoikin vappupuheessaan, että puolue ei aio tinkiä arvoistaan. Nämä arvot eivät jääneet huomiotta perussuomalaisten Halla-ahon puheessa.

– Halla-aho sanoi puheessaan, että RKP voisi katsoa, millaista maahanmuuttopolitiikkaa Ruotsissa ja Tanskassa tehdään. Perussuomalaisilla on ollut mielenkiintoinen tapa houkutella kumppaneita yhteistyöhön vinoilutyylillä.

Lue myös:

    Uusimmat