Kommentti: Hallituspelissä otettiin lukujen sijasta käyttöön adjektiivit

Näin puolueet kommentoivat vastauksiaan Orpon kysymyksiin 2:52
Video: Näin keskustan Eeva Kalli, vasemmistoliiton Li Andersson, PS:n Riikka Purra ja kokoomuksen Kai Mykkänen kommentoivat hallitustunnusteluja.

Kestävästi, tuntuvasti, tulevaisuuden turvaten. Muun muassa näitä adjektiiveja ja kuvailevia termejä löytyy puolueiden vastauksista hallitustunnustelija Petteri Orpon kysymyksiin. Taloudesta, maahanmuutosta tai sote-palveluista ei esitetä tiukkoja numeroita vaan adjektiiveja. Tämä jättää pelivaraa hallitusneuvotteluihin, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.

Suuria yllätyksiä puolueiden vastauksissa ei ole. Kaikki pysyvät samoilla linjoilla, joilla eduskuntavaaleihin lähdettiin.

Vaalitenttien ehdottomuutta ei vastauksissa kuitenkaan ole, sillä niissä haetaan myös yhteistä pohjaa hallitusneuvotteluita varten. Puolueet hakevat itselleen nyt hyviä pelikortteja neuvotteluihin, joissa seuraavan neljän vuoden ohjelma luodaan.

Poikkeuksen teki ainoastaan keskusta, joka ei suoraan vastannut kysymyksiin vaan ilmoittaa erilaisin sanakääntein suuntaavansa oppositioon historiallisen huonon vaalituloksen myötä. Historiallisen ronski vastausratkaisu.

Hallituksen muodostamisessa ratkaisuasemissa olevat kokoomus, Perussuomalaiset ja Sdp varovat kynnysten korottamista ja turhaa uhoa tässä vaiheessa.

Esimerkiksi kokoomuksen kynnyskysymyksissä ei puhuta suoraan kuuden miljardin sopeutuksista.

– Kynnyskysymyksemme on hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan ja tulevaisuuden turvaaminen, kokoomus tyytyy toteamaan.

Löytyisikö riittävän "turvaava" ratkaisu myös Sdp:n kanssa? Tuleva viikko kertoo sen.

Sdp:n vastauksessa ei ole samanlaista kokoomusta nuijivaa paloa kuin puheenjohtaja Sanna Marinilla oli monissa vaalitenteissä. 

– SDP jakaa huolen hyvinvointivaltion rahoituspohjan tulevaisuudesta, demarit aloittavat talousvastauksensa.

Talouspolitiikan ytimessa SDP:llä on yhä talouskasvu, jolle ei ennusteissa ole vielä pohjaa. Menoleikkauksia puolue voisi tehdä yritystuista ja tehostaisi julkisten hankintojen ja hallinnon prosesseja. Näistä ei miljardeja saada aikaan.

Voisiko Sdp osallistua suuria leikkauksia tekevän hallituksen työhön? Ilmeisesti kyllä voisi, jos se on ”kestävää”.

– SDP on valmis osallistumaan hallitukseen, joka edistää sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristöllisesti kestävää politiikkaa ja joka ei kohdista leikkauksia hyvinvointivaltion perustehtäviin kuten sosiaali- ja terveyspalveluihin, koulutukseen tai sosiaaliturvaa, puolue vastaa jonkin verran tulkinnanvaraisesti.

Perussuomalaiset ja tuntuva maahanmuutto

Perussuomalaiset ilmoittaa kynnyskysymyksissään, että ”haitallista” maahanmuuttoa on rajoitettava ”tuntuvasti”.

Adjektiivien ”haitallinen” ja ”tuntuva” määrittely on hikistä hommaa varsinkin, jos RKP ja Perussuomalaiset pyritään sovittelemaan samaan potrettiin Säätytalon rappusille. Puolueiden maahanmuuttolinjat ovat kuin yö ja päivä.

RKP nimittäin ilmoittaa vastauksissaan muun muassa, että pakolaiskiintiötä on nostettava ja humanitaarinen suojelu olisi palautettava oleskeluluvan perusteeksi.

RKP lisäksi vaatii kehitysyhteistyöhön satsaamista ja kaksikielisyyden turvaamista. Näitäkin on hankala sovittaa yhteen Perussuomalaisten kanssa. RKP haaveilee suoraan sinipunaruotsalaisesta hallituksesta.

EU-politiikassa Perussuomalaiset on valinnut sanansa sovittelevasti eikä ”fixit” eli Suomen EU-ero ole juuri nyt puolueen tavoitteena.

– Suomi on Euroopan unionin jäsenmaa. Perussuomalaiset hyväksyy tämän, he kirjoittavat vastauksessaan.

Kokoomuksen kannalta Perussuomalaisten EU-linja on ongelmallinen, sillä Perussuomalaiset ei tule hyväksymään sellaisia tukipaketteja, joissa Suomi maksaa enemmän euroja kuin saa.

– Perussuomalaiset edellyttää hallituksen noudattavan eduskunnan yhteisesti sopimaa kantaa siitä, että Suomi ei hyväksy eikä edistä EU:n uutta yhteisvelkaa ja tulonsiirtopaketteja, Perussuomalaiset linjaa kynnyskysymyksissään.

Linjaus pitäisi lunastaa, jos ja kun EU ajautuu taas uuteen kriisitilaan ja monet maat haluavat EU-tason tukipaketin. Jo nyt on vireillä ilmastotoimiin liittyvä EU-rahasto.

Työperäisen maahanmuuton osalta Perussuomalaiset olisi valmis esimerkiksi suuntaamaan Etelä-Euroopan maihin rekrytointikampanjaa sote-henkilöstön saamiseksi Suomeen.

Sote-kysymyksissä Perussuomalaiset kuitenkin varoittaa heti perään siitä, että kielitaidottomat hoitajat olisivat rasite. Ei kaikkien johdonmukaisinta, mutta kyseessä toki vain pieni, vähän ilkeämielinen yksityiskohtapoiminta vastauksista.

Kaikilla on jotakin yhteistä

Puolueiden vastauksissa on myös yhteisiä teemoja.

Jo nyt voidaan pitää varmana sitä, että tuki Ukrainalle jatkuu ja erityisesti koulutusta sekä mielenterveyspalveluita pyritään suojelemaan leikkauksilta.

Ympäristönsuojelussa Metso- ja Helmi-ohjelmat saavat jatkoa ainakin jollain tasolla. Maanomistajilla pysyy näin vapaaehtoinen väylä saada valtiolta korvausta suojelunäkökulmasta arvokkaiden metsä- ja suoalueiden suojelusta.

Ja Natossa pyritään olemaan monin tavoin aktiivinen jäsen.

Paljon soviteltavaa kuitenkin jää, kun hallitusneuvottelut jollakin kokoonpanolla alkavat vapun tienoilla.

Tunnusteluvaiheen sovittelevampi sanailu luo kuitenkin edellytyksiä kompromissien löytymiselle.

Lue myös:

    Uusimmat