Vapiskaa, hoikat joogatypykät – nyt tulee kurvijooga!

Jooga lisää sekä henkistä että fyysistä voimaa ja tuo harrastajalleen hyvää oloa. Se sopii kaikille, mutta silti joogatunneilla käyvät pääasiassa vain hoikat, urheilulliset ihmiset. Tähän on nyt tulossa muutos, kun nettijoogastudio Yoogaia tuo Yoga for Curvy Girls -joogatunnit Suomeenkin.


Moni kurvikkaampi nainen kiertää joogatunnit kaukaa, sillä mielikuva joogasta notkeiden, hoikkien typyköiden lajina istuu tiukassa. Aivan turhaan, sanoo lontoolainen joogaohjaaja Charlie Merton – joka on itsekin pluskokoinen nainen.

– Joogassa on ratkaisevaa se, miltä tuntuu, eikä se, miltä näyttää, Merton sanoo.

– Itse asiassa isompi kroppa on joissakin asennoissa parempi kuin hoikka. Vartalo voi olla notkea ja voimakas, vaikka ei olisikaan laiha.

Merton on johtava kurvijoogan asiantuntija, jonka opeista päästään pian nauttimaan Suomessakin. Interaktiivinen nettijoogapalvelu Yoogaia ottaa kurvikkaille naisille suunnatut joogatunnit valikoimiinsa huhtikuun lopussa.

– Stereotyyppiset mielikuvat pitkistä, hoikista joogaajista ovat jo liian kauan saaneet oikeat naiset tuntemaan itsensä liian huonoiksi ja kankeiksi joogaamaan. Nyt on aika näyttää, että hyvä olo ja hyvä kunto ovat tärkeämpiä kuin se, että on hoikka.

Kurvijoogatunneilla halutaan rohkaista kurvikkaita naisia tutustumaan joogaan oman kokoisensa ohjaajan johdolla. Tunneilla ohjaaja pyrkii antamaan runsaasti vaihtoehtoja erilaisille kehoille. Lisäksi vältetään tiettyjä asentoja, jotka voivat olla kurvikkaille hankalia esimerkiksi rintojen koon vuoksi. Muuten ne eivät poikkea muista joogatunneista.

Joogasta on tarvittaessa apua myös painonpudotuksessa, mutta Charlie Mertonin mielestä sen ei pitäisi olla pääsyy joogaharrastuksen aloittamiseen.

– Jooga kasvattaa sekä henkistä että fyysistä voimaa, parantaa ryhtiä ja lisää notkeutta. Se auttaa hyväksymään oman vartalon sellaisena kuin se on ilman, että vertaa itseään muihin, Merton sanoo.

– Hiljattain lukemassani artikkelissa oli loistava sitaatti: ”Jos sanot olevasi liian kankea joogaamaan, se on kuin sanoisit olevasi liian likainen kylpyyn”.

Intialaismiehen suorasukainen kommentti havahdutti

Merton on joutunut tekemään pitkän matkan päästäkseen sinuiksi kehonsa kanssa. Blogipostauksessaan hän kertoo, miten jo 13-vuotiaana häpesi allejaan.

21-vuotiaana Merton löysi joogan. Hän ihastui lajiin, mutta tunsi olevansa tunneilla kuin "oliivi hammastikkujen keskellä" – iso koko tuntui vain korostuvan hoikkien joogaharrastajien keskellä.

Laji vei kuitenkin mukanaan. Opiskellessaan joogaa Intiassa paikallisen miesopettajan suorasukainen kommentti Mertonin koosta herätti ajatuksia.

"On todella mukavaa nähdä jonkun noin lihavan kuin sinä olevan notkea ja voimakas asennoissa. Muiden oppilaiden oli hyvä nähdä se, kiitos kun tulit," Merton kirjoittaa opettajan sanoneen.

Ensin Merton koki mielipahaa sanavalinnasta, mutta hän kirjoittaa nyt tajunneensa kommentin hyvän tarkoitusperän: jooga on kaikille, koosta, iästä ja kunnosta riippumatta.

Viisi syytä, miksi kurvikkaankin kannattaa joogata:


1. Kyky kantaa kehonsa kauniisti – parempi ryhti, näytät hyvältä

2. Vähemmän kipuja – lisääntynyt liikkuvuus tarkoittaa vähemmän selkäkipuja

3. Hyvä olo – kun luontaiset endorfiinit lähtevät liikkeelle, tulee vähemmän tarvetta hakea nautintoa herkuttelusta, mikä auttaa painonhallinnassa

4. Fyysinen vahvuus – lihaskunto vähentää kilojen tuomia rasituksia nivelille ja luille, verenpaine laskee ja luiden tiheys kasvaa

5. Henkinen vahvuus – ennakkoluulojen voittaminen, hyväksyminen ja rakastaminen sellaisena kuin on

Lähde Yoogaia, Nadapriya.com

Lue myös:

    Uusimmat