Mainos

Vapautettu norjalainen panttivanki: Nyt aion todella nauttia vapaudesta

Norjan hallitus kiistää maksaneensa lunnaita 57-vuotiaan norjalaismiehen vapauttamiseksi Filippiineillä. Islamistinen terroristijärjestö Abu Sayyaf sieppasi hänet ja kolme muuta henkilöä viime syksynä Etelä-Filippiineillä.

– Voin nyt oikein hyvin. Oloni on turvallinen ja nyt on hyvä olla, Sekkingstad sanoi norjalaiselle TV2-kanavalle vapauduttuaan.

Hän kertoi pahimmaksi kokemuksekseen hetken, kun Abu Sayyaf teloitti hänen kanssaan kaksi panttivankina ollutta kanadalaismiestä leikkaamalla heidän päänsä irti. Hän kertoi pelänneensä samaa kohtaloa.

"Seuraavaksi olisi minun vuoroni"

– Ehdottomasti, minulle kerrottiin että seuraavaksi on minun vuoroni, ja se oli heidän suunnitelmissaan.

Elämäänsä siepattuna hän ei kyennyt kuvaamaan TV2:lle.

– Joko selviää hengissä tai sitten ei, joten en osaa kuvata (miltä se tuntui). Jokainen selvitty päivä oli hyvä päivä.

Hän kertoi uutistoimisto AP:lle panttivankeudessaan joutuneensa keskelle Abu Sayyafin ja Filippiinien armeijan välistä tulitaistelua. Yksi luodeista osui hänen reppuunsa, Sekkingstad sanoi.

Sekkingstadin mukaan panttivankeja kohdeltiin kuin orjia. Hän kertoi, että panttivangit pakotettiin muun muassa kantamaan sieppaajiensa tavaroita heidän liikkuessaan paikasta toiseen.

Sekkingstad sanoi, että kaksi ja puoli kuukautta ennen vapauttamistaan tapahtui jonkinlainen käännekohta. Häntä alettiin kohdella paremmin.

– Mikään ei kuitenkaan ollut koskaan varmaa. Tilanne muuttui koko ajan, eikä millään asialla ollut mitään varmuutta.

Varvastossut "matkamuistona"

Vapauttamisensa yhteydessä Sekkingstad näytti tiedotusvälineille vankeutensa aikaisia varvastossujaan ja muovista vesimukiaan. Hän sanoi pitävänsä ne ikuisesti "matkamuistoinaan".

– Nyt aion todella nauttia elämästäni, ja norjalaiset ystäväni pitävät minusta huolta.

Sekkingstad siepattiin viime syyskuun 22. päivänä Samalin saarella. Se on Filippiinien eteläisen Mindanaon saaren vieressä. Sekkingstad oli töissä venesatamassa Holiday Oceanview Resortin lomakohteessa Samalilla.

Myös naisystävä siepattiin

Abu Sayyaf sieppasi samassa yhteydessä Sekkingstadin naisystävän Marita Solin ja kaksi kanadalaista, John Ridselin ja Robert Hallin.

Sieppaajat vapauttivat Solin kesällä, mutta he teloittivat Ridselin ja Hallin. Muutama tunti Sekknigstadin vapauttamisen jälkeen Abu Sayyaf vapautti myös kolme vankinaan pitämäänsä indonesialaista kalastajaa.

Teloituksen syyksi arvellaan sitä, ettei Kanadan hallitus maksanut Abu Sayyafin vaatimia lunnaita. Lunnaiden maksusta puhutaan myös Sekkingstadin vapauttamisen yhteydessä.

Norjan ja Filippiinien hallitukset kiistävät maksaneensa lunnaita. Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte kuitenkin sanoi elokuussa, että Sekkingstadin vapauttamisesta oli maksettu 50 miljoonaa Filippiinien pesoa, eli noin miljoona euroa.

"Norjalaisesta on maksettu"

– Norjalaisesta on jo maksettu. En tiedä (mistä rahat tulivat), ehkä omalta pankkitililtäni, hän kertoi tuolloin medialle.

Jotkut turvallisuusasiantuntijat arvioivat, että lunnaat on maksettu.

– Lunnaiden maksamisesta neuvottelivat (Sekkingstadin) perheen välikädet diplomaattisella tuella. Minun tietoni on, että summa oli 30 miljoonaa pesoa (noin 600 000 euroa), sanoi uutistoimisto AFP:lle Rodolfo Mendoza. Hän on entinen poliisijohtaja, joka työskentelee Manilassa toimivassa Filippiinien Rauhan, väkivallan ja terrorismin tutkimuksen instituutissa.

Mendozan mukaan sieppaukset ovat Abu Sayyafin keino rahoittaa toimintaansa.

Ei vapaaksi "hyvää hyvyyttä"

– (Abu Sayyaf) ei vapauttanut häntä hyvää hyvyyttään...hallitukset kieltävät maksavansa lunnaita, koska se olisi houkutin sieppauksiin. Usein hallituksen käyttävät (vapauttamisneuvoteluissa) kolmansia osapuolia, sanoo Zachary Abuza Yhdysvaltojen National War Collegesta.

Sekkingstadin vapauttamisessa välitti sissijärjestö MNLF. Moro National Liberation Front on järjestö, joka pitää ideologianaan egalitarismia. Se ajaa muslimienemmistöisellä eteläisellä Filippiineillä sijaitsevan Mindanaon, Palawanin ja Sulun itsenäisyyttä. Filippiinien hallitus ja MNLF käyvät rauhanneuvotteluja Norjassa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.