Mainos

Vapaavuori: Yritysten veronkierto näyttää yleistyvän – asiaan hirvittävän vaikea puuttua

8:01

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuoren mukaan sähkönsiirtoyhtiö Carunan taustalta paljastuneet veronkierrot ovat asia, johon pitäisi puuttua koko EU:n tasolla.

– Tämä on erittäin ikävä ilmiö ja tähän voidaan puuttua vain kansainvälisellä yhteistyöllä. Vain sitä kautta, että harmonisoidaan järjestelmiä ja näitä hankkeita on jo vireillä, Vapaavuori, kokoomuksen entinen kansanedustaja ja entinen elinkeinoministeri, totesi aamun Huomenta Suomessa.

Caruna ilmoitti mittavista sähköjen siirtohintojen korotuksista viime viikolla. Tuolloin Yle paljasti, että yhtiö on maksanut vain vähän yhteisöveroja Suomeen. Vuonna 2014 voittoa tuli yli 50 miljoonaa, mutta veroja maksettiin kuuden prosentin edestä.

– Tämähän ei ole missään nimessä reilua. Tähän on törmätty viime vuosina aika paljon. Meillä on isoja kansainvälisiä yhtiöitä, jotka ovat onnistuneet välttelemään veroja kaikkialla maailmassa. Tämän tyyppiset käytännöt näyttävät yleistyvän, Vapaavuori näkee.

1:49

Verosuunnittelu on täysin laillista, mutta Vapaavuoren mukaan yhä useampi valtio haluaa tähän puuttua.

– Huomaan, että monet eurooppalaiset hallitukset pyrkii taistelemaan sitä vastaan. Yksittäiset valtiot eivät kuitenkaan tälle paljoa voi, vaan se vaatii uusia pelisääntöjä sekä EU:n että OECD:n piirissä. Molemmissa on onneksi vireillä hankkeita, jotka pyrkivät tämän tyyppistä menettelyä estämään.

Vapaavuori muistuttaa, että verojen kierto ei välttämättä aina liity ulkomaiseen omistukseen.

– Kotimaisestikin omistetut yritykset pystyvät optimoimaan maailmalla verotustaan ja osa tekee sitä. Tämä ei aina liity edes omistajuuteen sinänsä, vaan globaalin talouden lainalaisuuksiin, joita jotkut käyttävät ehkä härskimmin hyväksi.

– Sitten on myös yksittäisiä maita, jotka kokevat, että tällainen verokilpailu koituu myös heidän edukseen ja sen takia on olemassa myös maita, jotka vastustavat yhteisten sääntöjen kehittämistä. Tämä tekee tästä hirvittävän vaikeaa.

Carunalta puuttui pelisilmä

Vapaavuori kommentoi myös yläpuolella olevalla olevalla videolla rooliaan Fortumin sähkönsiirron myynnissä Carunalle.

Vapaavuori totesi lyhyesti, että sähköjen siirtohintojen korotukset eivät kuitenkaan osoita hyvää pelisilmää yhtiöltä.

Vapaavuoren mukaan sähkömarkkinalain uudistus ja sen aiheuttamat investointipaineet olisivat kuitenkin nostaneet sähkön siirtohintoja, vaikka Fortum ei olisi myynyt siirtoverkkojaan Carunalle. 

Lakia uudistettiin sen jälkeen, kun Tapani-myrsky katkoi sähköt tuhansilta asiakkailta pitkäksi ajaksi vuonna 2011. Laissa vaaditaan yhtiöitä uudistamaan sähköverkkojaan niiden toimintavarmuuden parantamiseksi.

Kilpailukyky esillä

Vapaavuori puhui aamun vierailullaan myös paljon yhteiskuntasopimuksesta ja Suomen kilpailukyvystä.

– Kaikilla lääkkeillä on sivuvaikutuksia, Vapaavuori kommentoi talouden tilasta ja sen piristämiseksi tarkoitetuista keinoista.

Vapaavuoren koko haastattelu investoinneista ja Suomen talouden tilasta katsottavissa alla:

7:11

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.