Mainos

Vapaavuori haukkuu kirjassaan nykyhallitukset pystyyn

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Jan Vapaavuori (kok.) lyttää tuoreessa kirjassaan Puoliholtiton Suomi (Otava) viimeaikaiset hallitukset lyttyyn. Parhaita hänen mukaansa olivat Esko Ahon (kesk.) ja Paavo Lipposen (sd.) johtamat hallitukset 1990-luvulla.

1:46

Hän ei ota tänään julkaistavassa kirjassaan mitään kantaa spekulaatioihin, haluaako hän revanssin ja mahdollisesti pyrkiä kokoomuksen johtoon ensi kesän puoluekokouksessa.

Toissa kesän puoluekokouksessa Vapaavuori oli ennakkosuosikki kokoomuksen johtoon, mutta jäi kolmanneksi.

Avustajakauteni hallitukset olivat parempia

Sen sijaan hallituksia - nykyisiä ja entisiä- hän ryöpyttää reippain ottein. Näkökulmaa riittää 90-luvun alkupuolelta.

Vapaavuori tunnustaa suoraan, että ne hallitukset olivat parempia, joissa hän oli erityisavustajana kuin ne, joissa hän oli ministerinä.

– Avustajakauteni hallitukset olivat joka tapauksessa parempia kuin ministerikauteni hallitukset. Tämä on suurempaa tuskaa tuottamatta helppo myöntää.

– Se, että Ahon hallitus ja Lipposen ensimmäinen hallitus, joissa molemmissa toimin ministerin erityisavustajana, olivat epäsuosittuja, ei muuksi muuta sitä, että ne olivat lähihistoriamme kaksi parasta hallitusta, Vapaavuori kirjoittaa.

Vapaavuoren mukaan edellisen ison kriisimme aikana 1990-luvulla hallitukset oli ”siunattu poikkeuksellisella johtajuudella ja yhdellä suomalaisen menestyksekkään politiikanteon keskeisellä perusedellytyksellä – keskenään hyvin toimeentulevalla ja saman agendan vilpittömästi jakavalla pääministerillä ja valtiovarainministerillä.”

Kataisen hallitus oli menetetty nelivuotiskausi

Sen sijaan edellinen, Jyrki Kataisen (kok.) johtama hallitus saa Vapaavuorelta kylmää kyytiä, vaikka hän itse oli hallituksen elinkeinoministeri.

– Pääministeri Jyrki Kataisen hallituskausi, jonka Alexander Stubbin pätkäjakso kangerrellen loppuunsaattoi, oli maan talouden kääntämiseksinousuun menetetty nelivuotisjakso.

– Samaan kategoriaan lukeutuivat myös Matti Vanhasen toisen hallituksen loppuvuodet.

”Lieventävä asianhaara” Vanhasen kakkoshallituksen osalta on Vapaavuoren mukaan tuolloin alkanut finanssi- ja eurokriisi.

Jo hallitusneuvottelut menivät pieleen

Kataisen hallituksen osalta kaikki alkoi mennä pieleen jo poikkeuksellisen pitkiksi venyneissä hallitusneuvotteluissa. Ennuste oli huono, koska hallituskumppanit eivät luottaneet toisiinsa.

Vapaavuoren mukaan se johtui SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen kokemattomuudesta  ja siitä, että ”vanha isäntä Eero Heinäluoma hääräsi neuvotteluissa keskeisessä roolissa taloustyöryhmän vetäjänä varsin itsenäiseen tyyliinsä”

Kiitosta ei saa myöskään Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen ärhäkkä tyyli.

– Suomessa ote vastuulliseen talouspoliittiseen päätöksen tekoon lipsui pahasti juuri silloin, kun ryhdikkyyttä olisi erityisesti tarvittu, Vapaavuori tiivistää nykyistä edellisen hallituksen ajan.

0:59

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.