Laki ei estä omaishoidon ja työn yhdistämistä – selvityksen mukaan yhteensovittaminen riippuu työpaikan asenteista

Keinoja helpottaa omaishoidon ja ansiotyön yhdistämistä on paljon, mutta niitä ei käytetä, sanoo selvityshenkilö.

Tampereen yliopiston apulaisprofessorin Laura Kalliomaa-Puhan mukaan omaishoidon ja työn yhdistämisessä onnistuminen riippuu työpaikan asenteista ja käytännöistä, ei niinkään lainsäädännöstä.

Työssäkäyvät suomalaiset hoitavat tyypillisesti vammaisia lapsiaan, sairaita puolisoitaan tai iäkkäitä vanhempiaan.

Selvitysraportissa todetaan, että koska omaishoitoperheiden tilanteet, työpaikat ja työtehtävät ovat erilaisia, omaishoidon ja työn yhteensovittaminen onnistuneesti edellyttää laajaa keinovalikoimaa. Monia jo olemassa olevia keinoja ei kuitenkaan hyödynnetä joko siksi, ettei niitä tunneta tai siksi, että omaishoitaja pelkää rasittavansa työkavereitaan tai leimaantuvansa hankalaksi työntekijäksi.

Kalliomaa-Puha selvitti asiaa osana Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaiken ikäisten omaishoitoa -kärkihanketta. Hän ehdottaa esimerkiksi tiedotuskampanjaa työpaikoille, jotta omaishoitoperheiden oikeudet tunnettaisiin paremmin. Lisäksi hän kaipaa lainsäädäntöön muutoksia muun muassa omaishoitajien ansionmenetysten korvaamiseen.

Joustoa ja avoimuutta työnantajalta, kiitos

Selvityksen mukaan omaishoitajuus onnistuu parhaiten työpaikoilla, joissa työjärjestelyt ovat joustavia ja ilmapiiri avoin. Paljon riippuu myös työn luonteesta ja organisaation koosta: suuressa työpaikassa sijainen löytyy usein helpommin kuin pienessä ja asiantuntija voi tehdä etätöitä, kun taas vuorotyössä oleva sairaanhoitaja ei.

Kalliomaa-Puha ehdottaa, että omaishoitosopimukseen perustuva omaishoito kirjattaisiin laissa soviteltuun työttömyysturvaan oikeuttavaksi, jos omaishoitajan on mahdollista hakea ainoastaan osa-aikaista työtä. Tämä edellyttää kuitenkin muutoksia lakiin, samoin kuin esimerkiksi ehdotus ansiotyössä käyvien, sitovaa ja vaativaa omaishoitoa tekevien kuukausittaisista vapaapäivistä.

Selvityksessä muistutetaan myös, että Suomen ikääntyessä ja palvelujärjestelmien muuttuessa työikäisten hoivavelvoitteet kasvavat. Samalla sekä omaishoidon ja ansiotyön yhdistämistä edellyttävät tilanteet lisääntyvät. 

Lue myös:

    Uusimmat