Vapaaottelu nousi esille Koskelan surman oikeudenkäynnissä – näin kommentoi ammattivapaaottelija: "Meillä on paljon nuoria treenaamassa eikä heistä kukaan löisi ketään kadulla"

Nuoriso käyttää vapaaotteluliikkeitä väkivallanteoissa:"Tästä puhutaan aivan liian vähän"– lajin harrastajat vastaavat kritiikkiin 5:40
Nuoriso käyttää vapaaotteluliikkeitä väkivallanteoissa: "Tästä puhutaan aivan liian vähän" – lajin harrastajat vastaavat kritiikkiin

Lapsiasiavaltuutettu huolestui vapaaottelujen kovan kuvaston mahdollisista vaikutuksista nuorten väkivaltakäyttäytymiseen sen jälkeen, kun vapaaottelun kuvasto nousi esille Koskelan surman oikeudenkäynnissä. Poliisin mukaan vapaaottelu ei kuitenkaan näy ilmiönä nuorten välisissä kahakoissa. Ammattivapaaottelija kehottaa nuoria tulemaan salille "nujuamaan".

– Ei se ole ikinä oikein, että kadulla kohdistetaan väkivaltaa yhtään kehenkään. Ehdotan, että nuoret tulisivat kamppailusalille, jos tekee mieli nujuta. Se kannattaa tehdä, kehottaa Aleksi Mäntykivi.

– Meillä on paljon nuoria täällä salilla treenaamassa. Heistä kukaan ei ikinä löisi ketään kadulla. Arvostus kasvaa salilla. En yhdistä kamppailulajeja kadulla tapahtumaan väkivaltaan. Tietysti netissä olevia videoita ei välttämättä jokainen ihan ymmärrä, Mäntykivi jatkaa.

Miten kommentoitte lapsiasiavaltuutetun väitettä siitä, että vapaaotteluun liittyvät raa'at otteet voivat inspiroida nuoria väärällä tavalla?

– Lähtökohta vapaaottelussa on se, että kun häkkiin tullaan, se on täysin vapaaehtoista. Jos ihminen haluaa toista satuttaa, niin se ei millään tavalla kuulu kamppailu-urheiluun eikä vapaaotteluun. Esimerkiksi pieni kähinä jääkiekossa maalin edustalla ei tulisi kuuloonkaan vapaaottelussa, toteaa lajiliiton varapuheenjohtaja Heikki Kaijalainen

– Aika moni on sitä mieltä, että tämä laji, joka mahdollistaa kokonaisvaltaisen energian purkamisen, on auttanut hallitsemaan itseään ja omaa käyttäytymistä. Kun matolla nyhjää ja varsinkin kun on vastaanottavana osapuolena, niin kyllä se opettaa nöyryyttä. Ja siinä myös todella tuntee, miltä se todella tuntuu, kun sinua lyödään päähän. 

"Toivoisin, että nuorten ei tarvitsisi kaduilla olla, vaan jokaiselle löytyisi mielekästä tekemistä"

Mitä sille voisi tehdä, että väkivaltaa ei kadulla käytettäisi?

– Toisen koskemattomuuden kunnioittaminen, ja kunnioittaminen muutenkin, lähtee kasvatuksesta. Uskoisin, että se, että on harrastuksia, eikä oltaisi kaduilla mittelemässä voimia, olisi parempi. Tämä korona-aika on ikävä. Nuoret pyörivät kaduilla ja ostoskeskuksissa ja mielekästä tekemistä on tosi vähän.

– Toivoisin, että nuorten ei tarvitsisi kaduilla olla, vaan jokaiselle löytyisi mielekästä tekemistä – on se sitten kamppailulajien tai muiden harrastusten parista. 

Voiko UFC-ottelujen katsominen aiheuttaa väkivaltaista käyttäymistä nuorten keskuudessa?

– Tämä on vähän sama, että jos katsoo rallia tai formulaa, niin kyllä varmaan jokainen ymmärtää, että ei normaaliliikenteessä niin voi käyttäytyä. Sama koskee kamppailulajeja.

Myös Kaijalainen kehottaa tulemaan salille.

– Kun pääsee kokeilemaan itse, niin kyllä se vie sitä viehtymystä pois kadulla tapahtuvasta nujakoinnista. 


Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat