"Vapaaehtoisiin testeihin hakeutujia arviolta muutama sata" – Ruotsin vastaisen rajan ylittäjiä päivittäin jopa 10 000

2:21
Seitsemän uutiset: Torniossa valmistellaan rajaliikenteen massatestauksia.

Torniossa rajaliikenteen massatestauksien valmistelu käynnistyi jo maanantaina STM:n pyynnöstä. Torniosta arvioidaan, että vapaaehtoiseen testaukseen tulijoita tulisi päivittäin vain muutamia satoja ihmisiä. 

Päivittäin länsirajan yli liikkuu tälläkin hetkellä noin 10 000 ihmistä päivässä muun muassa työn, perheen ja harrastusten vuoksi. Rajan yli käydään esimerkiksi hiihtämässä.

– Tietenkin Ruotsin puolella ihmiset ovat käyneet hiihtämässä, sillä siellä on hyvät ladut, sanoo Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen.

Joulun aikaan liikenne kasvoi 18 000:een, mutta normaaliaikana rajanylittäjiä oli jopa 40 000.

Sikainfluenssa levisi Suomeen Lapista

Kaikki paitsi välttämätön liikenne halutaan karsia Ruotsin lisäksi Virosta, sillä koronaviruksen ilmaantuvuus 100 000:ta asukasta kohti on Suomessa merkittävästi pienempi. 

– Vuonna 2009 lokakuussahan sikainfluenssapandemia alkoi Suomessa Lapista. Se levisi hyvin nopeasti läpi Suomen ja huolihan on ilman muuta suuri, sillä Ruotsin tautitilanne tilanne on aktiivinen. Se on jopa 15 - 20 kertaa aktiivisempi kuin Lapin sairaanhoitopiirin puolella, sanoo ylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä.

Viime viikolla kaikki Tornion tartunnat tulivat Ruotsista - joidenkin arvioiden mukaan Länsi-Pohja alueen tartunnoista melkein joka kolmas olisi peräisin rajaliikenteestä. 

– Haaparannan kaupunginjohtajan kanssa käytiin tätä asiaa läpi ja sovittiin yhdessä, että annetaan vahva suositus kaikille, että vältetään kaikkea muuta kuin ihan välttämätöntä työmatkaliikennettä, kertoo Tornion kaupunginjohtaja Nousiainen.

Testaajia värvätään parhaillaan

Maaliikenteen massatestaus pyritään avamaan parin viikon sisällä. Testaajien värväys on käynnissä. Rajalle on tulossa 24/7 avoinna oleva testauskontti.

Perusturvajohtajan Leena Karjalaisen mukaan torniolaiset ja haaparantalaiset ovat tartuttaneet toisiaan.

– Tämä testaus tulee perustamaan vapaaehtoisuuteen. Arvelen, että testiin hakeutujia ei ole kovin paljon – puhutaan sadoista, kertoo Karjalainen.

Hän muistuttaa, että uuden koronavirusvariantin vuoksi turhanpäiväinen liikenne ei ole nyt tarpeen.

Viime keväänä koronasulun aikaan rajaliikenne putosi Torniossa 2000:een.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja