Mainos

Vapaaehtoiset järjestivät sadoille lapsiperheille ilmaisen lomapäivän: ”On tärkeää saada tukea”

0:56

Parin viikon takainen MTV Uutisten juttu vähävaraisten lapsiperheiden loma-ahdingosta on saanut kansalaiset liikkeelle. Ymmärrys siitä, että kaikki lapset eivät pääse nauttimaan kesälomasta samalla tavoin rahanpuutteen vuoksi kosketti aktiivisia kansalaisia.

1:55

Vaasassa Siru Nurmi syötti idean ilmaisen lomapäivän järjestämisestä lapsiperheille Karin Äijölle, joka tarttui siihen heti.

– Hän oli nähnyt Maikkarin nettisivulla jutun aiheesta ja otti yhteyttä, että eikö voitaisi tehdä jotain. Tässä nyt ollaan, levittelee Karin Äijö käsiään väkeä kuhisevassa Laivapuistossa.

Naiset pistivät heti toimeksi ja kahden viikon kuluttua oltiin tässä pisteessä – 2500 lasta ja aikuista seisoi Laivapuistossa nauttimassa päivästä.

– Meitä oli kolmekymmentä vapaaehtoista tässä puuhaamassa ja rahaa kului oikeastaan vain 25 euroa eli poliisilaitoksen luvan verran, kertoo Äijö.

Aurinko paistaa, kansaa vaeltaa paikalla virtanaan – kaikki lapsiperheitä kärryineen ja vaunuineen, joillakin on mummot tai vaarit mukana. Paikalla on satoja ihmisiä, suurin osa asettuu heti ruokajonoon, jonka jälkeen odottaa herkkujono. On mehua, muffinsia, makkaraa, salaattia, hedelmiä… Kaikki on saatu lahjoituksena.

– Onhan se aivan käsittämätöntä, miten innokkaasti yritykset ja yhdistykset lähtivät tähän mukaan! Ei todellakaan ollut vaikeaa houkutella heitä, sanoo Äijö.

Eikä ruokatarjoilu ole kuin osa ilmaistapahtumaa. Mäen takana pelataan jalkapalloa ja lentopalloa, heitetään rengasta ja mölkkyä, jumpataan ja zumbataan… Onpa paikalla rahdattu minipossukin lasten hellittäväksi ja poniratsastusta on tarjolla kaikille halukkaille.

– Onhan tämä hienoa että tällaista järjestetään. Hyvä että vähävaraisuudesta puhutaan, se on oikein ilmiö nyt kun kaikesta on leikattu. Jos perheessä vain toinen on työssä, on todella tiukkaa, sanoo J-P Rantanen.

Huvipuistoreissut kalliita

Rantanen on tullut paikalle kolmen lapsensa kanssa ja tietää, mitä lomasuunnittelu on.

– Särkänniemeen pelkät pääsyliput maksavat kolmen lapsen kanssa 200 euroa. Sitten tulee päälle matkat Vaasasta ja syömiset reissulla. Pitää säästää pitkään, jos meinaa sellaisen reissun tehdä, päivittelee Rantanen.

Hänen mukaansa vähävaraisuus näkyy lapsiperheissä nyt entistä enemmän.

– Jos ajatellaan että tulot vähenevät vaikka 50 euroa kuukaudessa, se on iso raha. Sillä saa kolmen päivän ruuat, tietää perheenisä.

Sairaus voi yllättää – ja köyhdyttää

Paikalla on myös Sabina Ribacka, jolla on toinen kokemus vähävaraisuudesta. Siitä kun sairaus iskee yhtäkkiä ja yllättäen ja pudottaa perheen tulotason.

– Minulla on kaksi- ja kolmetoistavuotiaat lapset. Kun on ensin totuttu elämän tietyllä tavalla ja sitten pitääkin opetella uudenlainen tapa, ei se helppoa ole, sanoo vakavasti sairastunut Ribacka.

Yksin rahanpuute ei ole ongelma, vaan sairaus tuo mukanaan muitakin ongelmia.

– Minun on esimerkiksi vaikea liikkua nykyisin ja näkö on osittain mennyt, joten lasten kanssa lomalle lähteminen ei suju kuin ennen, tietää Ribacka.

Hänen mielestään Laivapuiston kaltaiset tapahtumat tuovat paljon muutakin kuin soppaa ja kaivattua sutinaa lomapäiviin.

– On tärkeää saada tukea, kun elämäntilanne muuttuu. Se on kaikkein tärkeintä. Ja täällä tuntuu, että meidät on huomioitu, sanoo Ribacka.

Idean äiti Siru Nurmi ei tiedä, minkä verran Suomessa on synnytetty vastaavan kokoluokan tapahtumia vapaaehtoisvoimin.

Kokkolasta lähtenyt Facebook-mammat –yhteisö on ainakin levittäytynyt jo useille paikkakunnille ja puuhaa jatkuvasti ilmaistapahtumia lapsiperheille. Mutta ilmaisia lomapäiviä lapsille mahtuisi kartalle vielä vaikka kuinka paljon.

– Toivottavasti muutkin innostuvat. Tämä on yllättävän helppoa, kun iso joukko lähtee mukaan toimimaan, innostaa Nurmi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.