Mies kidutettiin kuoliaaksi Vantaan vankilan sellissä – vartijoiden vastuun tutkinta on siirtynyt KRP:lle

Vantaan sellisurman esitutkintamateriaalin kuvat kertovat karua kieltä teon julmuudesta 1:13
Katso myös: Sellisurman tekovälineinä oli erilaista sellistä löytynyttä esineistöä, kuten partaterä ja muovipussi. Kuvat ovat osa poliisin esitutkintamateriaalia.

Keskusrikospoliisi on ottanut vastuulleen Vantaan vankilassa epäiltyjen virkarikosten tutkinnan.

KRP tutkii, syyllistyivätkö vankilan vartijat rikoksiin tapauksessa, jossa kaksi vangeista kidutti kolmannen hengiltä vankilan matkasellissä tammikuussa 2022. Tapahtumiin ei puututtu, vaikka väkivalta jatkui yli kaksi vuorokautta.

Aiemmin asiaa tutki paikallispoliisi, eli Itä-Uudenmaan poliisilaitos. Tutkinta siirrettiin KRP:lle vuoden vaihteessa. KRP:ssä tutkintaa johtaa rikoskomisario Kimmo Huhta-aho.

Huhta-ahon mukaan juttu luovutettiin KRP:lle esitutkinnan pitkän keston sekä laajuuden takia. 

– Siinä on ihan yhteisesti sovitusta asiasta kyse, Huhta-aho kertoo.

– Paikallispoliisin operatiivinen tilanne, eli juttujen määrä on sellainen, että kevennetään sitä taakkaa. Samalla saamme etäisyyttä siihen varsinaiseen henkirikokseen, joka siinä on taustalla, hän toteaa.

Poikkeuksellisen julma murha

Virkarikostutkinnan poikinut murha tapahtui tammikuun lopulla vuonna 2022.

Parikymppiset tutkintavangit Abshir Diini Muye ja Perttu Oskari Pyynönen tekivät poikkeuksellisen julmaa, pitkäkestoista ja jopa sadistista väkivaltaa kolmannelle vangille vankilan matkasellissä.

Väkivalta kesti yli kahden vuorokauden ajan. Teossa käytettiin useita erilaisia tekovälineitä ja siihen liittyi myös erityisen nöyryyttäviä piirteitä. Uhri muun muassa raiskattiin.

Lopulta uhri tukehdutettiin hengiltä muovipussilla. Ruumis löydettiin aamulla 27. tammikuuta 2022. Tekijät väittivät nuorukaisen tehneen itsemurhan.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus piti tekoa jopa murhaksi poikkeuksellisen raakana.

Molemmat tekijät tuomittiin elinkautiseen vankeuteen viime vuonna. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen ja sitä on määrä käsitellä hovioikeudessa myöhemmin.

Vantaan sellimurhan uhrin äiti on miettinyt paljon poikansa viimeisiä päiviä 0:46
Katso videolta, mitä sellimurhan uhriksi joutuneen Nicon äiti kertoo pohtineensa poikansa viimeisistä hetkistä vankilassa.

Vartijoiden valvovan silmän alla

Tapauksesta tekee poikkeuksellisen myös se, etteivät vankilan vartijat puuttuneet päiväkausia jatkuneeseen väkivaltaan millään tavalla, vaikka teko tapahtui heidän vastuualueellaan.

Murhajutun esitutkinnasta selviää, etteivät vartijat ilmeisesti huomanneet mitä matkasellissä tapahtuu. Surmatun miehen muut sellitoverit yrittivät kiinnittää vartijoiden huomion tilanteeseen siinä kuitenkaan onnistumatta.

Aiemmasta esitutkinnasta käy ilmi myös, että tekijät pystyivät jostain syystä itse vaikuttamaan siihen, että he päätyivät yhdessä samaan selliin uhrin kanssa.

Virkarikosjutun tutkinnanjohtaja Huhta-aho ei ota mitään kantaa siihen, montaako vankilan vartijoista epäillään rikoksesta.

Hänen mukaansa asian tutkinta on vielä kesken, ja poliisilla on suuri määrä puhutuksia tehtävänään. Epäilyt tarkentuvat esitutkinnan edetessä.

– Asiat tyypillisesti tarkentuvat matkan varrella. Että ei syyttä suotta aiheuteta harmia sellaisille virkamiehille, joita tässä asiassa kuullaan, mutta jotka eivät myöhemmässä vaiheessa ole kenties missään roolissa tässä prosessissa, Huhta-aho perustelee vaitonaista tiedotuslinjaansa.

KRP ei ota toistaiseksi kantaa myöskään siihen, millä rikosnimikkeellä tai -nimikkeillä asiaa nyt tutkitaan. Joka tapauksessa kyse on silti vähintään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

– Se on aina pohjalla kun on virkajutusta kyse, eli niin sanotusti virkamiesten tekemisistä tai tekemättä jättämisistä. Muista nimikkeistä asianosaiset kyllä tietävät, mutta en halua niistä sen enempää lausua.

Aiemmin Itä-Uudenmaan poliisi kertoi, että rikoksesta epäiltynä on useita henkilöitä. 

Juttua korjattu 30.1.2024 kello 12.45: Aiemmin jutussa kerrottiin, että henkirikos tapahtui toukokuussa 2022. Henkirikos tapahtui tammikuussa 2022.

Lue myös:

    Uusimmat