Mainos

Vantaalle moitteet mielenterveyspotilaiden kohtelusta

Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka moittii Vantaata siitä, että päihtyneitä mielenterveyspotilaita on rutiininomaisesti viety terveyskeskuksesta poliisin säilöön.

Apulaisoikeuskanslerin selvityksen mukaan humalaisten mielenterveyspotilaiden kuljettaminen Peijaksen päivystyspoliklinikalta poliisilaitokselle putkaan selviämään on ollut Vantaalla vanha käytäntö.

Asiasta kantelun tehnyt nainen kertoi hakeutuneensa masennuksen vuoksi terveyskeskukseen yöaikaan alkuvuonna 2003. Päivystyksessä hänet oli otettu seurantaan odottamaan selviämistä ja sen jälkeen tehtävää mielentilan arvioimista.

Naisen käytöksessä ei ollut havaittu mitään häiritsevää. Seuraavana aamuna hänet oli herättänyt hoitajan lisäksi kaksi poliisia, jotka olivat ilmoittaneet, että nyt lähdetään putkaan. Nainen vietti päivän putkassa, minkä jälkeen hänet vietiin iltapäivällä ambulanssilla takaisin päivystykseen.

Kantelussaan nainen pyysi selvittämään, oliko tilanteessa kysymys asianmukaisesta sairauden hoitamisesta ja potilaan kohtelusta.

Terveyskeskus vetosi ruuhkaan

Terveyskeskuksen mukaan päivystyksessä oli ollut tilanpuutetta ja ruuhkaa, joten mahdollisesti itselleen vaaralliselle naiselle tarpeellista seurantaa ei voitu järjestää. Tilanteesta ilmoitettiin poliisille, joka katsoi velvollisuudekseen huolehtia potilaan turvallisuudesta.

Apulaisoikeuskanslerin mielestä tapahtumasarja oli potilaan kannalta yllättävä ja järkyttävä. Kahden viranomaisen yhteistyön tulos oli ollut, että päivystykseen oma-aloitteisesti mielenterveysongelmien vuoksi hakeutunut nainen oli noudettu poliisin säilöön ja pidetty siellä päivä vapautensa menettäneenä.

Menettely ei Jonkan mukaan toteuttanut laissa säädetyn hyvän hoidon ja kohtelun vaatimuksia. Henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ei saa puuttua eikä vapautta riistää ilman laissa säädettyä perustetta. Kyseenalaista oli apulaisoikeuskanslerin mukaan myös se, oliko poliisilla tilanteessa oikeudellisia perusteita ottaa potilas kiinni ja laittaa säilöön.

Päätöksessään apulaisoikeuskansleri pyysi Etelä-Suomen lääninhallitusta kartoittamaan vastaavia käytäntöjä. Kartoituksen tulokset tulee toimittaa hänelle syyskuun loppuun mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.