Vankilavirkailijain liitto tekee rikosilmoituksen Pyhäselän vankilan turvallisuusongelmista: "Kuka on vastuussa tästä ja työturvallisuudesta?"

Pyhäselän vankilan turvallisuusongelmista tekeillä rikosilmoitus poliisille – Rikosseuraamuslaitoksella sisäisen selvitys käynnissä 6:30
Vankilavirkailijan liitto aikoo tehdä tutkintapyynnön poliisille Pyhäselän vankilan tapahtumista. Rikosseuraamuslaitoksella puolestaan on käynnissä sisäinen selvitys.

Vankilavirkailijain liitto on erittäin huolissaan Pyhäselän vankilassa tapahtuneesta kahden vangin paosta ja sen myötä selvinneistä vakavista turvallisuuspuutteista. Joensuun maanantaisen vankilapaon mahdollistivat lukuisat epäkohdat Pyhäselän suljetun vankilan toiminnassa.

MTV Uutisten tietojen mukaan vankien paon aikaan vankilan hälytysjärjestelmä oli rikki, kukaan ei valvonut ulkoilua ja aita kaatui useiden metrien matkalta, kun pakeneva vanki ravisteli sitä. Lisäksi pakohetkellä vankilasta puuttui kokonaan niin kutsuttu porttivartija. 

– Liiton mielestä suljettujen vankiloiden ulkoiluissa pitäisi aina olla paikalla valvova silmä, ei pelkästään tekniikka. Jos pitää paikkansa, että kehävalvonta (hälytysjärjestelmä) ei ole toiminut, niin onhan se todella iso riski, Vankilavirkailijain liiton puheenjohtaja ja pääluottamusmies Antti Santamäki kertoo MTV Uutisille.

Puutteita muissakin vankiloissa

Santamäen mukaan Pyhäselän vankilassa on ollut jo 1–2 vuoden ajan ongelmia hälytysjärjestelmässä.

– Kyllähän näissä asioissa täytyy jollakin olla vastuu. Jos asiasta puhutaan puolitoista vuotta ja ongelmia tuodaan esille johdolle, niin raha pitäisi löytyä turvallisuustekniikkaan. On kyse kuitenkin suljetusta vankilasta ja työturvallisuudesta.

Hälytys oli rikki, ulkoilua ei valvottu – näin Pyhäselän vankilapako tapahtui 9:49
Katso videolta, miten Pyhäselän vankilapako tapahtui.

Santamäki on kuullut turvallisuusongelmista myös joistakin muista Suomen suljetuista vankiloista. Hän ei halua nimetä niitä.

– Ikävä todeta, että välillä ongelmia on muissakin yksiköissä. Viime vuonna turvallisuudesta tehtiin ulkoinen selvitys, jossa nostettiin selkeästi esiin, että turvatekniikassa on puutteita useassa vankilassa.

Rikosilmoitus tekeillä

Santamäen mukaan asioita on kuitenkin yritetty parantaa ja on parannettukin.

Vankilavirkailijan liiton hallitus piti eilen kokouksen Pyhäselän vankilan turvallisuuspuutteiden vuoksi. Kokouksessa päätettiin, että liitto aikoo tehdä asiasta tutkintapyynnön poliisille.

– Teemme tutkintapyynnön, että kuka on vastuussa tästä ja työturvallisuudesta. Kun asioista on puhuttu, on henkilökuntapula, ei ole valvontaa ja tällaisia ongelmia on tuotu esiin, niin haluamme, että poliisi selvittää tämän asian, Santamäki sanoo.

Tutkintapyyntö tehdään Pyhäselän vankilan nykyistä ja edellistä johtoa kohtaan.

– Toivomme, että poliisi selvittää onko tässä rikottu työturvallisuuslakia.

Rahaa tarvittaisiin lisää

Santamäki uskoo, että Rikosseuraamuslaitoksen johdossa on otettu vakavasti Pyhäselän vankilan ongelmat.

– Viime aikoina johto on panostanut turvallisuuteen, on haettu hyviä ratkaisuja ja yritetty parantaa turvallisuutta. On ikävää, että tällaisia puutteita vielä löytyy, joista on puhuttu kauan. Turvatekniikka pitää olla kunnossa varsinkin suljetuissa vankiloissa.

Liitto perää päättäjiltä lisää rahaa turvallisuuden ylläpitämiseen.

– Kyllä eduskunnan ja oikeusministeriön pitää nyt viimeistään ymmärtää, että vankilaturvallisuus pitää ottaa vakavasti ja siihen tarvitaan henkilökuntaa.

Juttua muokattu 3.11. klo 15.21: Rikosilmoitus tehdään Pyhäselän vankilan johtoa kohtaan.

Lue myös:

    Uusimmat