Rikosseuraamuslaitos käynnisti selvityksen Pyhäselän vankilan tapahtumista: "Puhutaan merkittävistä turvallisuuspuutteista"

Pyhäselän vankilan turvallisuusongelmista tekeillä rikosilmoitus poliisille – Rikosseuraamuslaitoksella sisäisen selvitys käynnissä 6:30
Katso videolta, miten Rikosseuraamuslaitoksesta kommentoidaan turvallisuuspuutteita ja mitä Vankilavirkailijain liitto aikoo asialle tehdä.

Rikosseuraamuslaitos on käynnistänyt sisäisen selvityksen Pyhäselän vankipaosta ja vankilan turvallisuuspuutteista. MTV Uutisten tietojen mukaan Joensuun maanantaisen vankilapaon mahdollistivat lukuisat epäkohdat Pyhäselän suljetun vankilan toiminnassa.

Vankilaa ympäröivä aita kaatui monen metrin matkalta, kun karkuri ravisteli aitaa. Vankien ulkoilua ei vahtinut pihalla kukaan, ja vankilan hälytysjärjestelmä ei toiminut.

Lisäksi pakohetkellä vankilasta puuttui kokonaan niin kutsuttu porttivartija. 

– Tällä hetkellä käynnissä on selvitystyö, jossa pyritään hahmottamaan kokonaiskuvaa, että mitä on tapahtunut. Kun tämä kokonaiskuva saadaan muodostettua, sen jälkeen lähdetään analysoimaan tarkemmin tilannetta ja tehdään tarvittavia toimenpiteitä, Rikosseuraamuslaitoksen operatiivisen toiminnan ohjausyksikön päällikkö Antti Kanerva kertoo.

"Merkittäviä turvallisuuspuutteita"

Toistaiseksi Rise ei kommentoi tarkemmin, mikä kaikki oli vankilassa pielessä, koska selvitystyö on kesken.

– Lähtökohtaisesti jos suljetusta vankilasta kaksi vankia onnistuu karkaamaan, puhutaan merkittävistä turvallisuuspuutteista. Täytyy myös sanoa, että Pyhäselän vankilan henkilökunta on toiminut oikein tehokkaasti ja ripeästi sitten heti, kun nämä karkaamiset on havaittu, Kanerva sanoo.

Vankien pako huomattiin melko nopeasti ja toinen heistä saatiin kiinni nopeasti. Toinen vanki jatkaa yhä pakomatkaansa.

Selvityksen jälkeen pohditaan korjaustoimenpiteitä

Kanervan mukaan Pyhäselän vankilassa on jo korjattu asioita vankipaon jälkeen. Hänen tiedossaan ei ole, että muissa Suomen suljetuissa vankiloissa olisi vastaavanlaisia turvallisuusongelmia kuin Pyhäselän vankilassa.

Turvallisuuspuutteet ovat lähtökohtaisesti vankilan johdon vastuulla.

– Vankilan yksikön päällikkö vastaa vankilatoiminnan kokonaisuudesta. Mutta kun näitä selvitetään, niissä pyritään myös katsomaan, onko siellä myös sellaisia asioita, mihin vankilan yksikön päällikkö ei ole voinut vaikuttaa.

Kanervan mukaan Rikosseuraamuslaitoksen johdossa on suhtauduttu Pyhäselän tilanteeseen vakavasti.

– Asia on ilman muuta vakava. Tilanne selvitetään kokonaisvaltaisesti. Selvitystyön jälkeen tehdään analyysi tilanteesta ja sitten mietitään korjaavia toimenpiteitä.

Lue myös:

    Uusimmat