Käsittämätön paljastus Pyhäselän vankilasta: Paon aikaan hälytysjärjestelmä oli rikki, kukaan ei valvonut ulkoilua ja aita kaatui ravistelemalla

Hälytys oli rikki, ulkoilua ei valvottu – näin Pyhäselän vankilapako tapahtui 9:49
Video: Näin Pyhäselän vankilapako tapahtui

MTV Uutisten tietojen mukaan Joensuun maanantaisen vankilapaon mahdollistivat lukuisat epäkohdat Pyhäselän suljetun vankilan toiminnassa.

Vankilaa ympäröivä aita kaatui monen metrin matkalta, kun karkuri ravisteli aitaa. Vankien ulkoilua ei vahtinut pihalla kukaan, ja vankilan hälytysjärjestelmä ei toiminut.

MTV Uutisten lähteet kertovat, että vankilan hälytysjärjestelmä on reistaillut yli vuoden ajan. MTV Uutisille kerrotaan, että henkilökunta oli huomauttanut asiasta useita kertoja vankilan johdolle.

Pohjois-Karjalan rikosseuraamuskeskuksen johtaja Jaana Leinonen-Nielsen kertoo, että Rikosseuraamuslaitos on käynnistänyt tapahtumista selvityksen. Leinonen-Nielsen ei vahvista MTV Uutisten tietoja mutta toteaa, että paon taustalla oli lukuisia syitä.

– Yksityiskohtia en voi kommentoida, meidän on mietittävä edelleen vankilan turvallisuutta ja sitä, että vankila jatkaa tälläkin hetkellä toimintaansa, Leinonen-Nielsen kommentoi asiaa MTV Uutisille puhelimitse.

– Selvää on, että tämä on merkittävä epäonnistuminen vankilan toiminnassa. Itsekin olen kysellyt, miten karkaaminen oli mahdollista.

Aidat eivät pidätelleet

Vankilapako tapahtui noin kymmenen aikaan maanantaina aamupäivällä. Tapahtuma-aikaan vangit ulkoilivat vankilan ulkoilupihalla.

MTV Uutisten lähteiden mukaan tapahtuma-aikaan vankilassa oli henkilökuntavajausta, sillä operatiivinen henkilökuntaa sitoivat kaksi erillistä koulutusta Joensuussa ja Kuopiossa.

Lisäksi pakohetkellä vankilasta puuttui kokonaan niin kutsuttu porttivartija. 

Pyhäselän vankilaa ympäröi kaksi perättäistä verkkoaitaa. Vankikaksikko kiipesi ensimmäisen verkkoaidan yli ja juoksenteli aitojen välissä minuuttien ajan.

Ensimmäinen vangeista kiipesi ulommaisen verkkoaidan yli. Kyseisen aidan päälle on asennettu vahvaa piikkilankaa, niin kutsuttua natolankaa, jossa on viiltäviä ja takertuvia metalliteriä.

Karkuri menetti housunsa ja toisen kenkänsä tässä yhteydessä.

Toinen vanki ei päässyt ulommaisen aidan yli ja ryhtyi ravistelemaan aitaa, joka kaatui useiden metrien matkalta.

Vanki suunnisti vapauteen kaatuneen aidan yli.

Porttivartija puuttui ja henkilökunta oli koulutuksissa

Aluejohtaja Jaana Leinonen-Nielsen toteaa, että johto kantaa vastuun maanantain pankilapakoon liittyen.

– Vankilan johdolla on iso vastuu asiassa. Koen, että itsellänikin on vastuuni tässä asiassa, hän sanoo.

Risen selvityksessä on tarkoitus selvittää yksityiskohtaisesti, miten vankilapako oli mahdollinen.

– Selvitämme, mitä epäkohtia vankilassa oli rakenteellisesti ja toiminnan osalta. En kuitenkaan näe, että toiminta Pyhäselän vankilassa olisi välinpitämätöntä tai epäkohtia ei yritettäisi korjata, Leinonen-Nielsen painottaa.

– Kaikki asiat, kuten määrärahat tai käytettävissä olevat henkilötyövuodet, eivät ole yksin vankilan päätettävissä.

MTV Uutiset tavoitteli useita kertoja tiistaina ja keskiviikkona Pyhäselän vankilan yksikönpäällikköä Riitta Korpelaista ja apulaisjohtajaa Jouni Rajahalmetta kommentoimaan tässä jutussa esitettyjä uusia väitteitä. 

Kumpikaan yksikön johtajista ei ole vastannut yhteydenottoihin.

Molemmat johtajat ovat kertoneet aiemmin MTV Uutisille, etteivät kommentoi sitä, miten maanantainen pako suljetusta vankilasta oli mahdollinen. Johtajat ovat vedonneet tilanteen ja tutkinnan keskeneräisyyteen.

Toinen miehistä jatkaa pakoa

Aidan kaatanut vankikarkuri ehti nauttia vapaudesta vain pari tuntia. MTV Uutisten tietojen mukaan poliisi nappasi hänet kiinni maanantaina puolenpäivän aikaan dronen ja poliisikoirien avulla ja palautti Pyhäselän vankilaan.

Tiistaina poliisi julkaisi pakosalle jääneestä hoikasta, noin 40-vuotiaasta karkurista kuvia.

Poliisin mukaan kuvien julkaisu oli välttämätöntä miehen tavoittamiseksi ja uusien rikosten estämiseksi.

Poliisin mukaan kuvat ovat peräisin Joensuun alueen valvontakameroista ja mies käyttää tällä hetkellä todennäköisesti kuvissa näkyvää vaatetusta.

Poliisi pyytää ilmoittamaan tuoreet havainnot vankikarkurista hätäkeskukseen sekä vanhemmat havainnot vihjenumeroon 0295 415 232 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi.

Lue myös:

    Uusimmat