Mainos

Vanki antoi salaa haastattelun Guantánamosta

Sellejä Guantánamon vankileirillä Kuubassa.

Terrorismista epäilty vanki on onnistunut antamaan ilmeisesti salaa puhelinhaastattelun arabiankieliselle uutis- ja ajankohtaiskanavalle Guantánamon vankitukikohdasta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Guantánamon vanki on onnistunut olemaan yhteydessä ulkopuoliseen mediaan. Yhdysvallat on estänyt tähän asti tiedotusvälineiltä kaikki Guantánamon vankien haastattelut.

Chadista kotoisin oleva 21-vuotias Mohammed el Gharani kertoi Al-Jazeera-kanavalle, että hän on joutunut vankilassa vartijoiden pahoinpitelyn kohteeksi.

Vankitukikohdan tiedottaja Brook DeWalt arvioi The Miami Herald –lehdessä, että el Gharani on saattanut antaa haastattelun vangeille kerran viikossa myönnettävän puhelinkontaktin aikana, jolloin vangit saavat jutella perheenjäseniensä kanssa. Tiedottaja arvelee, että el Gharani on puhunut tällaisen puhelun aikana perheenjäsenensä sijaan reportterille.

DeWalt kiistää lehdessä syytökset pahoinpitelyistä.

Al-Jazeera ei ole suostunut kertomaan, millä tavoin se on haastattelunsa saanut.

”Hakkaamista ja kyynelkaasua”

Mohammed el Gharanin mukaan vartijat hakkasivat häntä pampulla ja suihkuttivat kyynelkaasua hänen silmiinsä.

- Pystyin tuskin hengittämään tai näkemään, el Gharani sanoo Al-Jazeeran haastattelussa.

Vangin mukaan syynä pahoinpitelylle oli ilmeisesti se, ettei hän suostunut lähtemään sellistään.

El Gharani ei kertonut tarkkaa ajankohtaa siitä, milloin pahoinpitely on tapahtunut, mutta totesi sen sattuneen presidentti Barack Obaman vaalivoiton jälkeen.

Yhdysvaltain oikeus määräsi tammikuussa, että el Gharani on vapautettava. Oikeuden mukaan Yhdysvaltain armeijan väitökset siitä, että mies olisi terroristijärjestö al-Qaidan jäsen olivat epäuskottavia.

The Guardian -lehden mukaan El Gharani on odottanut vapautumistaan Guantánamon vankilaosastolla, jossa vangeilla on enemmän oikeuksia ja vapauksia kuin vankilan muissa osissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.