Vanhustyön keskusliiton vinkeillä voi pitää ikäihmisistä huolta etänä: "Kyllä tästäkin selvitään"

Vanhustyön keskusliiton vinkeillä voi pitää ikäihmisistä huolta etänä 7:59
Katso videolta Vanhustyön keskusliiton vinkit siihen, miten ikäihmisistä voi pitää huolta tällä hetkellä.

Uutisaamun vieraat Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Anni Lausvaara ja Korona Kauppa-apu -someyhteisön perustaja Tarina Rau jakoivat lähetyksessä vinkkejä, kuinka riskiryhmään kuuluvia voi auttaa etänä.

Koronavirus on vaarallinen riskiryhmille, kuten yli 70-vuotiaille. Tämänhetkisen tilanteen vallitessa riskiryhmään kuuluvien kanssa käytävää suoraa kanssakäymistä tulisi välttää. Sen takia moni vanhus ja sairas ei uskalla poistua enää kotoaan. Kaupassa ja apteekissa täytyisi kuitenkin käydä.

Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Anni Lausvaara kertoi Uutisaamun haastattelussa, että he ovat olleet kontaktissa puhelimitse 150 vanhuksen kanssa. Puhelujen perusteella on kahdenlaista suhtautumista vallitsevaan tilanteeseen.

– Suurin osa ikäihmisistä ottaa tilanteen ihan rauhallisesti. He ovat kokeneet elämänsä aika monta muutakin kulkutautia ja näkevät, että kyllä tästäkin selvitään, Lausvaara kertoo.

Huolestuneita kuitenkin löytyy.

– He miettivät saako ruokaa, lääkkeitä ja uskaltaako kotoa enää poistua, Lausvaara sanoo.

Lausvaara painottaa, että kotiin ei tarvitse linnoittautua, vaan ulkoilu kannattaa.

– Se pitää mielen virkeänä ja tuo fyysisesti hyvän olon.

Hänen mukaansa on turvallista ulkoilla, kunhan ei hakeudu väenpaljouksiin ja tungoksiin.

Vanhustyön keskusliitto on koonnut vinkkilistan asioista, mitä voit tehdä ikäihmisten hyväksi etänä ilman nettiä ja digilaitteita.

Apua kaupassakäyntiin

Apua kotiin kaivataan tällä hetkellä ruokakassi- ja ateriapalveluiden muodossa. Myös lääkkeiden hakuun apteekista saatetaan tarvita apua. Tarina Rau perusti äskettäin Facebookiin Korona Kauppa-apu -ryhmän.

– Sen tarkoitus on tarjota toisille käyttäjille kaupassakäyntiapua, Tarina kertoo.

Ryhmään voi liittyä ne, jotka haluavat tarjota kaupassakäyntiapua tai tarvitsevat apua kaupassa asioimisessa. Ryhmän kautta apu ja apua pyytävä voivat siis löytää toisensa.

Apu ei rajoitu vain ikäihmisiin, vaan sitä tarjotaan kaikille riskiryhmäläisille tai karanteenissa oleville.

Ryhmän suosio on yllättänyt Tarinan. Hän oli luonut ryhmän lauantai-iltana ja keskiviikkoaamuun mennessä ryhmässä oli jo lähes 6 000 jäsentä. Apua tarjotaan ympäri maan. Ryhmässä on myös ruoka jo siirtynyt kaupasta avuntarvitsijoille, eli ryhmän jäsenet ovat oikeasti halukkaita auttamaan.

Vanhusten keskusliiton näkökulmasta Anni Lausvaara halusi kuitenkin muistuttaa turvallisuudesta.

– Myös huijarit ovat liikkeellä, hän muistuttaa.

Omia pankkitunnuksia ei saa missään tilanteessa luovuttaa tuntemattomalle ihmiselle, rahaa ei pidä antaa tuntemattomalle ja kotiin ei saa päästää tuntematonta.

Katso videolta Vanhustyön keskusliiton vinkit siihen, miten ikäihmisistä voi pitää huolta tällä hetkellä.


Lue myös:

    Uusimmat