Mainos

Vanhusten määrä kasvaa - palvelut heikkenevät

Vanhuuseläkkeellä olevien määrä kasvaa Suomessa vielä neljännesvuosisadan. Nyt yli 65-vuotiaita on noin 800 000, 25 vuoden kuluttua ikäihmisiä on jo yli 1,3 miljoonaa eli 25 prosenttia koko kansasta.

Väestöä ja palveluja tutkiva professori nimeää kaksi merkittävintä syytä vanhusten heikkoon tilanteeseen. - Kotipalvelujen määrä ja laitoshoidon laatu, sillä resursseja on viimeisten kymmenen vuoden aikana pikemminkin leikattu kuin lisätty. Kotipalveluja on leikattu suhteessa puoleen entisestään, tutkimusprofessori Marja Vaarama Stakesilta kertoo.

Laitoshoidossa olevat tarvitsevat sosiaalista kanssakäymistä, kotona asuvat samoin ja apua arkiaskareissa. Kaikki tarvitsevat sitä, että pystyvät mahdollisimman itsenäiseen elämään ja siihen on puitteet luotavissa. - Ensiksikin pitäisi kiinnittää huomiota toimintakyvyn ylläpitämiseen ja tukea sitä. Siihen liittyy asuinympäristön tekeminen esteettömäksi ja asuntojen suunnittelu samanlaiseksi. Kaikki julkinen asuntoihin käytettävä raha pitäisi tukea esteetöntä asumista ja sen lisäksi pitäisi lisätä henkilöstöresursseja, Vaarama listaa.

Ikäihmisten suuri määrä ei kunnissa kuitenkaan tarkoita sitä, että vanhusten asiat olisivat niissä hoidettu huonommin kuin muualla. Idyllisen Loviisan 7 500 asukkaasta 20 prosenttia on yli 65-vuotiaita, kun koko maan keskiarvo on noin 15 prosenttia.

Vaikka Loviisassakaan ei vielä olla niin korkealla vanhuspalveluiden tasolla kuin pitäisi niin vanhusten asiat ovat siellä selvästi paremmin kuin maassa keskimäärin.

Mutta vaikka joka viides Loviisalainen on ikäihminen, niin kaupungin mielestä vanhuksiin satsattu 3,7 miljoonaa budjetin 42 miljoonasta eurosta on riittävästi. - Meidän käsityksen mukaan yhdeksän prosenttia on sellainen kohtuullinen määrä, että sillä rahalla saadaan hyvin nämä perusasiat hoidettua ja tulevaisuudessa on myös kehittämispotentiaalia sillä puolella eli tällä hetkellä ne riittävät kuitenkin sen tarpeen tyydyttämiseen, Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva kertoo.

Tulevaisuudessa niin Loviisassa kuin koko maassakin tarvitaan lähes kaksinkertainen määrä lisäresursseja vanhushuoltoon eli liki 60 000 laitospaikkaa ja yli 40 000 uutta virkaa tai tointa. Tämä mm. siksi, että 25 vuoden kuluttua meillä on, nykyiseen verrattuna, moninkertainen määrä laitospaikkoja tarvitsevia yli 75-vuotiaita ja sitä vanhempia.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 26.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.