Mainos

Vanhus valitsi kalapaikkansa väärin: 82-vuotiaalle jättilasku vain 17 nahkiaisen narraamisesta

Iijoella nahkiaisia pyytäneen vanhuksen kalareissu kävi kalliiksi. Oikeudessa katsottiin, että haavin kanssa padon alajuoksulla heilunut mies oli valinnut kalapaikkansa lain vastaisesti.

Tapaus sai alkunsa vuonna 2014, kun miehen kalapuuhat olivat ilmeisesti herättäneet närää lähistöllä sijaitsevan vesivoimapadon omistavassa yhtiössä.

Käräjäoikeudessa syyttäjä vaati miehelle rangaistusta luvattomasta pyynnistä. Tapauksessa asianomistajana ollut vesivoimayhtiö katsoi, että mies oli kalastanut yhtiön omistamalla vesialueella.

Oikeudenkäynnin aikana kävi ilmi, että vesialue ei kuulunut yhtiölle. Nahkiaispyynnin käsittely kuitenkin jatkui, sillä syyttäjän mukaan mies oli kaikesta huolimatta syyllistynyt kalastusrikkomukseen.

Perusteluna oli se, että miehen kalapaikka sijaitsi alle 100 metrin päässä Iijokeen rakennetusta padosta sen alapuolella. Kalastaminen on tuolla kohdalla kalastuslain nojalla kiellettyä.

Mies katsoi, että hänellä oli oikeus kalastaa, sillä Ely-keskus oli myöntänyt poikkeusluvan. Lupa oli kuitenkin myönnetty vesivoimayhtiölle, joka alun perin vaati miehelle rangaistusta. Oikeudessa todettiin, että poikkeusluvan nojalla yhtiöllä oli oikeus pyydystää nahkiaisia padon yli siirrettäväksi – miehellä ei.

Käräjäoikeus päätyikin tuomitsemaan miehen päiväsakkoihin kalastusrikkomuksesta. Sakot olivat maltilliset ja maksettavaa niistä jäi miehelle vain 160 euroa. Kokonaisuudessaan kalareissulle kertyi kuitenkin hintaa huomattavasti enemmän.

Käräjäoikeudessa mies vaati oikeudelta korvausta oikeudenkäyntikuluista, joita oli tuohon mennessä kertynyt yli 1300 euroa. Korvauksia ei myönnetty.

Käräjäkäsittelyn jälkeen mies valitti tuomiostaan vielä hovioikeuteen, joka antoi ratkaisunsa asiassa eilen. Käräjäoikeuden tuomio pysyi voimassa kaikilta osin, ja miehen kulupotti oletettavasti kasvoi entisestään.

Miehen kalliiksi käyneessä oikeustaistelussa oli kenties kyse jonkinasteisesta periaatekysymyksestä, sillä nahkiaisia hänen haaviinsa oli vuonna 2014 tarttunut vain 17 kappaletta. Torilta nahkiaisia olisi saanut muutaman euron kappalehintaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.