Vanhemmat voivat tietämättään asettaa lapsensa vaaraan verkossa: "He eivät ymmärrä, miten tietoja tallennetaan ja jaetaan"

Vanhemmat eivät tiedosta vaaroja 2:19

Kansainvälisessä MyData 2018 - konferenssissa etsittiin tällä viikolla keinoja lasten identiteetin suojelemiseen digitaalisessa maailmassa.

MyData 2018 -konferenssi kokoaa maailman johtavat data-asiantuntijat yhteen pohtimaan, kuinka henkilötietoja voitaisiin tulevaisuudessa käsitellä eettisemmin. Tavoitteena on rakentaa maailmanlaajuinen toimintamalli, jossa yksilö voi itse määritellä, millaisin ehdoin hänen tietojaan käytetään.

Digitaalinen jalanjälki alkaa kertyä joskus jopa ennen lapsen syntymää. Harva vanhempi ajattelee tätä jakaessaan netissä kuvia ja tietoja lapsista tai edes kysyy lapsiltaan, haluaako lapsi identiteettiään jaettavan.

– Vanhemmilla on vaikeuksia ymmärtää erilaisten verkkopalvelujen toimintaa. Vanhemmat voivat tietämättään asettaa lapsensa jopa vaaraan, koska he eivät ymmärrä, miten tietoja tallennetaan ja jaetaan, valottaa Lina Hayek, designkonsultti kansainvälisestä Designing for Children's Rights -yhdistyksestä.

Lasten oikeuksien työpajassa keskusteltiin esimerkiksi Instagramista, jonne talletettuja kuvia voidaan käyttää ilman lupaa mainoksiin – tämä selviää lukemalla käyttöehdot. Keskustelua herätti se, kuinka aikuisille suunnatut verkkosovellukset kuten Facebook voisivat huomioida sen, että käyttäjissä on myös ala-ikäisiä.

Unicer tutkii ja etsii turva-aukkoja

– On jonkin verran yrityksiä, jotka ovat huomanneet, että nämä ovat tärkeitä asioita. Ei ehkä tiedosteta, mikä on yrityksen vastuu näissä kysymyksissä ja millä tavoin yritykset voi myös itse hyötyä siitä ja samaan aikaan kunnioittaa lasten oikeuksia, kertoo Irene Leino, yritysvastuuasiantuntija Suomen Unicefistä.

Leinon mukaan yhdessä yritysten kanssa on työstetty checklist siitä, mitä asioita yritysten tulisi ottaa huomioon halutessaan kunnioittaa lasten digitaalista yksityisyyden suojaa ja ilmaisunvapautta.

Kouluissa on käytössä erilaisia digitaalisia palveluita, mutta ongelmana käyttäjän identifioimisessa on tunnistautuminen sekä vaarana se, että lasten tietoja käytetään väärin. Kouluihin on tulossa lapsille turvallinen tapa kirjautua oppijan tunnuksella.

– Opiskelijat voivat sitten kirjautua eri palveluihin samalla käyttäjätunnuksella. Ala-ikäisille kun ei ole olemassa vahvaa tunnistautumista, kun heillä ei ole pankkitunnuksia. Siksi on kehitetty tällainen oppijan tunnus, jota eri palvelun tarjoajat tukevat, sanoo Antti Poikolainen, ohjelmapäällikkö MyData 2018 -konferenssista.

Vanhempien vastuulla on suojella ja varjella lapsen yksityisyyttä, jotta ala-ikäisenä tallettu digitaalinen jalanjälki ei haittaa lapsen tulevaisuutta aikuisena.

Korjattu yhdistyksen nimeä 3.9. klo 11.54.

Lue myös:

    Uusimmat