Mainos

Vanhemmat eivät tunne vauvan ravistelun vaaroja

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee aineistoa, jonka avulla pikkuvauvojen voimakkaan ravistelun vaaroista aletaan kertoa neuvoloissa.

Asiantuntijoiden mukaan pienten vauvojen kova ravistelu on Suomessakin yleisempää kuin tiedetään. Asiantuntijat arvioivat, että kuukausittain kaksi vauvaa joutuu ravistelun kohteeksi. Asiasta ei Suomessa ole tutkimustietoa.

Lääkintöneuvos Merja Saarinen sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että lasten vanhemmat eivät tiedä, kuinka vaarallista voimakas ravistelu vauvalle on.

Lastenlääkäri Sarimari Tupolan mukaan kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu, että kovan ravistelun kohteiksi joutuneista vauvoista 25-30 prosenttia kuolee ja saman verran vammautuu.

Vauvojen ravistelun vaarallisuudesta aletaankin nyt kertoa vauvojen äideille ja isille neuvolassa. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan asiasta parhaillaan aineistoa.

Yleensä vauva joutuu ravistelun kohteeksi, kun vanhempi tai lapsen hoitaja ei enää kestä vauvan itkua. Aikuisen muutaman sekunnin hermojen menetys voi aiheuttaa vauvalle tyypillisesti kovan aivokalvon alaisen verenvuodon ja silmäpohjaverenvuodon, jotka esiintyvät yhdessä. Vauvojen pää on painava, eikä se kestä kovaa edestakaista liikettä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.