Vanhanen uskoo, että eläkeputkiongelma ratkeaa helposti hallituksessa – "Työmarkkinajärjestöt antoivat hyvät eväät"

Työmarkkinajärjestöjen neuvottelut yli 55-vuotiaiden työllisyyden parantamiseksi kariutuivat hiljattain, mutta miksi? Vieraana asiasta keskustelemassa EK:n Jyri Häkämies ja SAK:n Jarkko Eloranta 12:05
EK:n Jyri Häkämies ja SAK:n Jarkko Eloranta olivat Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelman vieraana keskustelemassa neuvotteluiden kariutumisesta – katso keskustelu tästä.

Hallituksen ei tarvitse aloittaa nollasta ikääntyneiden työllisyyspaketin rakentamista. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) arvioi tiistaina, että työmarkkinajärjestöt ovat tehneet hyvän pohjatyön ja sekä työnantaja- että palkansaajajärjestöt ovat esittäneet työllisyysvaikutukseltaan hallituksen tavoitteleman tason.

Hän uskoo, että hallituksen on helppo tehdä ratkaisu yli 55-vuotiaiden työurien pidentämisestä järjestöjen esitysten pohjalta, vaikka järjestöt eivät yhteisymmärrykseen päässeetkään.

– Hallituksen kannattaa hakea ratkaisu, joka noudattaa mahdollisimman hyvin työelämän edustajien ehdotuksia viemättä kustannuksia valtion maksettavaksi, Vanhanen sanoi STT:lle.

Hän ennakoi, että ratkaisuun varmasti päästään tämän vuoden puolella.

– Kokonaisuus on varsin selkeä. Pitää ratkaista, milloin eläkeputki poistetaan, poistetaanko se asteittaisesti vai kerralla, miten sitä pehmennetään ja kuka maksaa.

Hallitus ei ole vielä keinoista päättänyt. Ne keskustelut käydään Vanhasen mukaan tämän viikon aikana.

Hänen mielestään erot palkansaaja- ja työnantajajärjestöjen kantojen välillä eivät ole kovin suuret poliittisin silmin katsottuna, joten suuria linjaeroja tuskin pitäisi tulla hallituspuolueidenkaan välille.

– Kaikilla järjestöillä oli pohjaehdotus hyvin samanlainen. Rationaalisella toiminnalla noista elementeistä pitäisi olla helppo tehdä päätös.

Hallitus sai Vanhasen mukaan järjestöjen esityksistä hyvät eväät myös eläkeputken kompensoimiseksi, jos sen poistoon päädytään, vaikka juuri pehmentävien toimien mitoituksesta tuli järjestöjen välillä kiistaa.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat linjaavat keskiviikkona, miten asiassa edetään. Sen jälkeen alkaa paketin viilaus.

"Kustannukset voi välttää, kun ei irtisano"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo luottavansa vahvasti siihen, että hallitus saa kokonaisuuden ratkaistua.

Marin ei avannut sitä, millä tavalla järjestöjen neuvottelut kaatanut erimielisyys muutosturvan kustannuksista voitaisiin ratkaista.

– En vielä tässä vaiheessa tietenkään voi ennakoida, mikä se yhteinen ratkaisu ja päätös tulee olemaan. Tämän kokonaisuuden pitää olla julkisen talouden näkökulmasta kestävä, mutta on selvää, että kun tässä ovat nämä turvan parantamisen elementit mukana, niin kyllä niilläkin kustannusvaikutuksia tietenkin tulee olemaan.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ei usko, että hallituksen tehtävä on ihan helppo puolueiden erilaisten painotusten takia. Järjestöjen esityksistä on silti löydettävissä hyvät ainekset.

– Jos katsoo työnantajien ja meidän esityksiä, niin eihän niissä nyt ihan järisyttävää eroa ole. Elementit ovat aika samantyyppisiä, joten kyllä niistä liikkeelle pääsee.

Elorannan mukaan sekä työnantajien että palkansaajien esitykset ovat julkista taloutta vahvistavia, mikä on myös valtion intressissä.

Järjestöjen neuvottelut kariutuivat muutosturvan kustannuksiin, jotka työnantajajärjestöjen mielestä nousivat liian suuriksi työnantajille.

– Irtisanomiseen liittyvät kustannukset voi välttää sillä, että ei irtisano. Sehän se koko pointti on.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo lähtevänsä siitä, että tasapainoiseksi aiottu ratkaisu todella on sitä sekä työntekijä- että työnantajapuolen näkökulmasta.

– Tämä tasapaino minun ymmärryksessäni tarkoittaa sitä, että se ei ole liian raskas yrityssektorille, jonka oletetaan palkkaavan ja pitävän työntekijöitään, myöskin ikääntyneitä.

Lue myös:

    Uusimmat