Mainos

Vanhanen: Turkin tarjous ei riitä EU:lle

Turkki yritti pelastaa EU-neuvottelunsa avaamalla kyproslaiselle liikenteelle sataman ja mahdollisesti lentokentän.

Turkin tarjous yhden kentän ja yhden sataman avaamisesta Kyprokselle ei riitä täyttämään EU:n vaatimuksia, sanoi pääministeri Matti Vanhanen tänään eduskunnassa. Hän ei uskonut, että tilanne ehtii muuttua ennen ensi viikon EU-huippukokousta Brysselissä.

- Turkki ei siten täytä velvoitteitaan tulliliiton osalta ajoissa, Vanhanen totesi.

Turkin pitäisi avata kaikki satamansa ja kenttänsä kaikille jäsenmaille, myös Kyprokselle. EU-maat asettivat tämän vuoden lopun takarajaksi viime vuonna, kun jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa avattiin.

Vanhasen mukaan nyt on tärkeää kuitenkin pitää yllä Turkin jäsenyysneuvotteluja ja säilyttää Turkin motivaatio jatkaa uudistuksia. Hän uskoi, että Kypros-kiistassa voitaisiin päästä eteenpäin ensi vuonna Turkin kaksien vaalien jälkeen. Vanhanen piti kuitenkin Turkin ehdotusta askeleena oikeaan suuntaan.

- Me olemme tulkinneet tämän Turkin esityksen siten, että he ovat tosissaan tämän jäsenyyshankkeensa kanssa, Vanhanen tulkitsi.

Hän uskoi ja toivoi ehdotuksen vaikuttavan siihen suuntaan, että kaikki EU-maat voivat hyväksyä komission ehdotuksen, jonka mukaan Turkin jäsenyysneuvotteluissa jäädytettäisiin kahdeksan neuvottelulukua 35:stä. Muutamat EU-maat ovat pitäneet tätä liian lievänä esityksenä.

Turkki on vaatinut, että EU täyttäisi oman lupauksensa ja lopettaisi Turkin miehittämän Pohjois-Kyproksen kansainvälisen eristyksen. Vanhanen myönsi, että EU ei ole pystynyt tähän - mutta piti kiinni siitä, että kysymykset eivät muodollisesti ole yhteydessä toisiinsa.

Suomi yrittää saada yksimielisen päätöksen Turkin jäsenyysneuvotteluista jo maanantaina EU:n ulkoministerien kokouksessa, mutta Vanhanen myönsi, ettei sekään ole helppo tehtävä. Ratkaisut voivat siirtyä huippukokoukseen.

Suomen ensimmäisellä EU-puheenjohtajakaudella vuonna 1999 päätettiin ottaa Turkki ehdokasmaaksi. Neuvottelujen jäädyttäminen Suomen toisella puheenjohtajuudella kertoo Vanhasen mukaan vain siitä, että Suomi pitää johdonmukaisesti kiinni siitä, että jäsenyyden ehtoja pitää noudattaa.

- Unionilla on tietyt standardit. Jos haluaa jäseneksi, niitä pitää noudattaa. Jäsenyyteen ei ole oikotietä.

EU-maat eri linjoilla

EU-maiden rivit pysyivät tänään hajallaan Turkin jäsenyysneuvottelujen jäädytyksen suhteen. Jäsenmaiden suurlähettiläät käsittelivät asiaa lyhyesti Brysselissä, mutta uusia avauksia ei tehty. Monet jäsenmaat kaipasivat edelleen tarkempaa tietoa Turkin eilen tekemästä soputarjouksesta.

Vanhanen arveli, että Turkki on tarkoituksella tehnyt ehdotuksensa sellaiseksi, että sen voi tulkita useammalla tavalla.

Turkki viestitti puheenjohtajamaa Suomelle olevansa valmis avaamaan kyproslaiselle liikenteelle ainakin yhden sataman sekä mahdollisesti myöhemmin yhden lentokentän. Kypros ja Kreikka ilmoittivat tuoreeltaan, ettei tarjous riitä niille.

Viestikapula Saksalle

EU-huippukokouksessa käsitellään laajentumisen ohella myös oikeus- ja sisäasioita, EU:n perustuslain tilannetta sekä energia- ja innovaatiopolitiikkaa. Uusia päätöksiä ei ole odotettavissa.

Vanhanen selostaa EU-johtajille Suomen luottamuksellisia tunnusteluja perustuslain tulevaisuudesta. Työ jatkuu ensi keväänä Saksan puheenjohtajuuskaudella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.