Vanhanen tukee Ihalaisen ehdottomaa paikallissopimista

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen sanoi eilen, että työpaikoilla on voitava sopia paikallisesti myös työolojen ja osaamisen kaltaisista asioista. Ihalainen vahvistaisi myös luottamusmiesten asemaa.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen pitää SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen avausta paikallisesta sopimisesta myönteisenä. Hänen mielestään muiden työmarkkinajärjestöjen ja myös lainsäätäjän pitäisi ottaa aloite rakentavalla tavalla vastaan.

Vanhanen kiittelee nettipäiväkirjassaan, että kaikki tietävät, kuinka vaikea tämä asia on ollut nimenomaan ammattijärjestöille itselleen. Vanhasen mukaan Ihalainen teki nyt avauksen rohkeasti omiensa joukossa. Vanhanen käsitteli samaa asiaa Lahdessa tänään illansuussa pidetyssä vaalitilaisuudessa.

- Ihalaisen reunahuomautuksetkin ovat paikallaan - pitää olla selkeät vähimmäisehdot, yleissitovuuteen ei tarvitse koskea jne. Mitä sitten tarkoittavat käytännössä työntekijöiden neuvotteluedellytysten parantamiseksi tarvittavat toimet, se kannattaa selvittää rauhassa. Monilla aloillahan paikalliset neuvottelujärjestelmät toimivat hyvin, hän kirjoittaa.

Vanhasen mielestä on syytä korostaa, että monilla aloilla paikalliset neuvottelujärjestelmät toimivat jo nyt hyvin.

Pääkaupunkiseudulla mietitään vain energian hintaa

Nettipäiväkirjassa Vanhasen päähuomio kiinnittyi energiakysymyksiin. Hän kertoi eilisistä kokemuksistaan Savossa ja mainitsi, että Mikkelin seudulla lämpö- ja sähköyhtiö tuottavat energian käytännössä sataprosenttisesti kotimaisilla polttoaineilla. Helsingin energia päinvastoin tuottaa kaiken sataprosenttisesti fossiilisilla polttoaineilla.

Vanhanen arvosteli, että pääkaupunkiseudun valtapuolueilla ei ole ollut elävää ja aitoa kiinnostusta uusiutuvaa energiaa kohtaan; on vain mietitty energian hintaa. Hän muistutti, että kokoomuksen taannoisessa välikysymyksessäkin ja siitä käytetyistä puheenvuoroissa korostui yhä "energian kohtuullinen hinta" tärkeimpänä tekijänä.

SDP:llä on Vanhasen mielestä vähän samaa ongelmaa.

- Eilisessä energiaseminaarissa olivat kuulemma puhuneet brasilialaisen palmuöljyn puolesta, kun pitäisi miettiä, miten Helsinki siirtyisi käyttämään uusmaalaista ja savolaista puuta tai ruokohelpeä, hän veisteli.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat