Vanhanen torppaa Kanervan ehdotuksen monikansallisesta sotaharjoituksesta Suomessa: "Parempi, etteivät ole näyttäviä ulospäin"

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) toppuuttelee puheita suuren, monikansallisen sotaharjoituksen järjestämisestä Suomen alueella. Vanhanen sanoo pitävänsä Puolustusvoimien tavasta harjoitella niin, ettei se ole ulospäin näyttävää.

Hänen mukaansa harjoituksia saatetaan tulkita myös väärin ja on parempi, että harjoituksilla pyritään ensisijaisesti parantamaan omaa osaamista ja yhteistoimintakykyä eikä lähettämään mitään poliittisia viestejä.

– Nyt eletään aikaa, joka on verraten levotonta, ja ihmisillä on huolta sotilaallisen toiminnan aktiivisuuden volyymista. Tuntuu, että kalistelua on vähän joka puolella maailmaa. Pitäisi pyrkiä pikemminkin madaltamaan laineita tässä asiassa kuin ainakaan omalla toiminnalla kasvattamaan, Vanhanen sanoo STT:lle.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) ehdotti Helsingin Sanomissa, että Suomi voisi isännöidä monikansallisia suursotaharjoituksia.

Hänen mukaansa asiaa on fundeerattu, mutta valmista sapluunaa ei vielä ole.

– Hyvä tietysti olisi, jos harjoitukseen osallistuisi maita, joiden kanssa näitä kahdenvälisiä yhteistyösopimuksia on, hän sanoo lehdessä.

Puolustusministerikin suurharjoituksen kannalla

Myös puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mielestä Suomen tulisi harkita suurten monikansallisten sotaharjoitusten järjestämistä.

– Voisi olla syytä järjestää jossain vaiheessa tällainen Aurora-tyyppinen harjoitus, jossa harjoitellaan yhdessä kumppaneiden kanssa Suomen puolustamista. Meillä on ollut enemmänkin tällaista puolustushaarakohtaista ja kooltaan pienempää toimintaa, Niinistö sanoi Ylelle kuluneella viikolla.

Vanhanen sanoo, ettei hänen asiantuntemuksensa riitä arvioimaan, kuinka olennaista harjoituksen koko on.

– Puolustusvoimien ja hallituksen asia on arvioida, minkä tyyppisillä harjoituksilla parhaiten osaamista kehitetään, ja poliittisen johdon tehtävä on arvioida, minkälainen mahdollinen poliittinen vaikutus sillä on ja minkälaisessa kansainvälisessä poliittisessa tilanteessa se tehdään. 

Lue myös:

    Uusimmat