Mainos

Puolustusministeri Niinistö: Suomen ja Naton yhteisharjoituksia ehkä lisää

1:51

Suomi voi saada lisää harjoitusmahdollisuuksia Naton kanssa, kun sotilasliitto vahvistaa taisteluosastoja Suomen lähialueilla, sanoo puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.).

Yhteisiä harjoituksia voitaisiin hänen mukaansa saada helpommin myös Suomen alueelle.  

Nato on lisäämässä Baltian maiden ja Puolan taisteluosastoja noin 4000 miehen vahvistuksella ensi vuonna.

Niinistö osallistui torstaina Brysselissä Naton puolustusministerikokoukseen, johon oli kutsuttu myös Ruotsin ja Suomen puolustusministerit. Niinistö kertoi keskustelleensa harjoitustoiminnasta Viron ja Latvian puolustusministerien sekä Naton uuden Eurooppa-joukkojen komentajan kanssa.

– Keskustelimme siitä, että kun (taisteluosastoja) nyt tulee Suomen lähialueille, löytyisikö siitä tällaista Suomelle merkityksellistä harjoitustoimintaa kahdenvälisesti tai monenkeskisesti, Niinistö kertoi.

Nato-kokouksessa hahmoteltiin, mitä kesällä Varsovan kokouksessa sovittu Naton ja EU:n yhteistyön tiivistäminen voisi tarkoittaa käytännössä. Suomi tukee yhteistyön tiivistämistä, koska sen arvioidaan lisäävän turvallisuutta ja edistävän Suomen ja Naton kumppanuutta.

Konkretiaa suunnitelmille ei juuri saatu, mutta käytännössä Suomi hyötyisi Niinistön mukaan esimerkiksi harjoitustoiminnan, strategisen tiedonvaihdon ja kyberpuolustuksen tiivistämisestä.

Kokouksessa painotettiin Niinistön mukaan moneen otteeseen, ettei Euroopan unionille olla kokoamassa omaa EU-armeijaa.

Alusten liikuttelu Venäjältä voimannäyte

Niinistö kertoi keskustelleensa Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin kanssa Venäjän sota-alusten liikkeistä.

– Ei se hänellekään ollut tullut mitenkään yllätyksenä tämä korvettien siirto Itämerelle.

Mustanmeren laivaston kahden sota-aluksen tuominen Itämerelle kiristää Niinistön mukaan tilannetta, mutta hän ei pidä alusten liikuttelua silti provokaationa. Viimeisimmän tiedon mukaan alukset olivat keskiviikkona Tanskan salmella.

– Tässä on kyseessä jonkin verran myös voimannäyttö. Mutta jos siinä olisikin kyseessä provokaatio, ei pidä provosoitua kun provosoidaan, olisi Suomen perinteinen näkökulma tähän. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.