Mainos

Vanhanen, Ruusunen ja oikeus... plus media

Mikä olisi arvaus?

Bodom-jutussa heitä oli noin 10+20, mutta siitä on jo 2,5 vuotta.

Kyse on siis kameroiden määrästä.

Lehtikuvaajien määrä lienee suurin piirten sama, mutta tv-kameroita perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa on varmaankin tuplamäärä.

Rikos- ja oikeusjuttujen uutisointi - kuten muukin journalismi - on muuttunut paljon viime vuosina. Ennen oli televisio-, radio- ja lehtijuttuja, mutta nyt mennään netti edellä. Kaikki tiedotusvälineet pystyvät välittämään liikkuvaa kuvaa, valokuvia ja tekstiä.

Itse olen tehnyt ensimmäiset nettijutut 90-luvun loppupuolella. Silloin kyse oli useimmiten joistain omista selvityksistä esimerkiksi Sunnuntairaporttiin, jossa aiheesta kiinnostuneille pystyttiin tarjoamaan lisää netin avulla. Kyse oli lähinnä siitä, että tv laajensi toimintaansa lehtijutuksi.

Seuraavassa vaiheessa tuli se, että nettiin lisättiin alkuperäisiä asiakirjoja - esimerkiksi oikeuden päätöksiä - joissain erityisen merkittävissä jutuissa. Samaan aikaan 2000-luvun alkupuolella Nokian kommunikaattori mahdollisti sen, että oikeussalista raportoitiin sähköpostilla juttuja nettiin.

Bodom-juttu oli yksi nettiuutisointia muuttava tapahtuma. Materiaali on edelleen luettavissa MTV3:n Bodom-sivuilta. Sieltä löytyvät syytteet, puolustuksen vastineet, uutisjutut, pidemmät haastattelut ja tietysti myös oikeuden vapauttava päätös.

Nyt tilanne on se, että kaikki tiedotusvälineet menevät uutisissa netti edellä.

Citius, altius, fortius eli nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin.

Television ja radion suorat lähetykset ovat nopeampia, mutta netissä päästään myös lähelle reaaliaikaisuutta. Uutisointi on myös kattavampaa, koska tv-sekuntit tai palstamillimetrit eivät rajoita välitettävän tiedon määrää.

Tämä nettiuutisten maailma ei kuitenkaan ole lähelläkään valmista. Tekninen kehitys on nopeaa. Paremman tiedonvälityksen kannalta mahdollisuuksia on vielä vaikka kuinka paljon, mutta palataan tähän aiheeseen joskus myöhemmin.

Perjantaina on varmasti luvassa kattavaa ja nopeaa oikeusraportointia monesta eri tiedotusvälineestä - myös MTV3:lta.

Jos aihe kiinnostaa kannattaa seurata nettiä, mutta toki uutisjutut myös 7- ja 10-uutisissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.