Mainos

Vanhanen lähtee ensimmäiseen EU-huippukokoukseensa

Pääministeri Matti Vanhanen osallistuu ensi viikon lauantaina ensimmäiseen EU-huippukokoukseensa. EU-maiden johtajat kokoontuvat Roomassa 4. lokakuuta päättämään hallitustenvälisen konferenssin asialistasta ja työtavoista. Presidentti Tarja Halonen ei ole lähdössä mukaan, mutta pääministeriä avustaa ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Vanhaselle on tulossa vilkas viikonloppu. Heti Rooman-matkansa jälkeen sunnuntaina hänellä on edessään keskustan ylimääräinen puoluekokous Helsingissä, jossa hänet valitaan puolueen puheenjohtajaksi Anneli Jäätteenmäen tilalle. Vanhanen ja Tuomioja lähtevät Roomaan jo huomisiltana.

Rooman neuvotteluissa annetaan suuntaa tulevalle neuvottelukierrokselle. Suomi on painottanut, että hallitustenvälisen konferenssin pitää olla aito neuvottelu, jossa EU:n tulevaisuuskonventin esitykset ovat käsittelyn pohjana. Toisaalta esimerkiksi Saksa ja Ranska haluaisivat, että konventin esitystä ei ryhdyttäisi enää repimään auki vaan että se hyväksyttäisiin käytännössä sellaisenaan EU:n uudeksi perustuslaiksi.

Puheenjohtajamaa Italia on esittänyt, että neuvottelut HVK:ssa käytäisiin hallitusten päämiesten ja ulkoministerien tasolla eikä virkamiestason neuvotteluja käytäisi lainkaan. Jäsenvaltiot saisivat ottaa kantaa pykälien muotoiluun mm. kyselykaavakkeilla. Sopimustekstin oikeudellinen tarkastelu annettaisiin toimielinten oikeuspalvelujen ja jäsenvaltioiden asiantuntijoista koostuvan ryhmän tehtäväksi.

Avajaisistunnon jälkeen järjestetään vielä HVK:n ensimmäinen työistunto, joka pidetään ulkoministeritasolla. Aiheita ovat puheenjohtajajärjestelmän uudistaminen, lakiasäätävä neuvosto sekä unionin ulkoministerin asema ja tehtävät.

Ministeritason neuvotteluvaltuuskuntaa johtaa Suomessa Tuomioja varamiehenään ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki. Pyrkimys on saattaa EU:n nyt alkava uudistuskierros nopeasti loppuun, hyvissä ajoin ennen EU-parlamenttivaaleja 13. kesäkuuta. Italia haluaisi kuitenkin saada työn valmiiksi jo ennen oman puheenjohtajakautensa loppua ja vuodenvaihdetta.

Italia aikoo järjestää kaksi HVK-istuntoa EU-johtajien tasolla loka- ja joulukuun huippukokousten yhteydessä. Lisäksi Italia saattaa järjestää vielä kolmannenkin ylimääräisen huippukokouksen marraskuussa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.