Vanha ja halukas! Psykoterapeutti rikkoisi myyttejä ikäihmisten seksuaalisuudesta: "Että seksi olisi jotenkin niin rankkaa, ettei semmoista kestä"

Kaipaako käsitys ikäihmisten seksuaalisuudesta ravistelua? 10:24
Kaipaako käsitys ikäihmisten seksuaalisesta ravistelua? Haastattelussa Väestöliiton johtava psykoterapeutti Tarja Santalahti ja Foibekartanon toimitusjohtaja Ulla Broms.

Vanha ja halukas, vanha ja haluttava. Miksi ikääntyvien seksistä ei puhuta enempää? 

Ikäihmisten seksuaalisuudesta ei puhuta yhtä paljon kuin nuoremman sukupolven. Mikä merkitys avoimella keskustelulla on ikääntyvien seksuaaliselle hyvinvoinnille?

– Sillä on ihan valtava merkitys hyvinvoinnille, totesi Väestöliiton johtava psykoterapeutti Tarja Santalahti SuomiAreenan Vanha ja halukas -paneelikeskustelussa.

Santalahden mukaan ikäihmisten seksiin liittyy paljon rikottavia myyttejä.

– Myyttejä on paljon. Ja onneksi niitä ollaan nyt tällä hetkellä vähän karsimassa ja raivaamassa, Santalahti alustaa.

Miksi ikääntyvien seksistä on niin vaikea puhua? Juttu jatkuu videon alla.

Miksi ikääntyvien seksistä ei puhuta? 6:02
Ratkaisukeskeinen psykoterapeutti ja kirjailija Anja Snellman kertoo, miksi ikäihmisten seksistä on vaikea puhua avoimesti. Väestöliiton johtava psykoterapeutti Tarja Santalahti kertoo lisäksi, mitä myyttejä ikääntyvien seksuaalisuudesta pitäisi rikkoa.

Myyttejä ikääntyneiden seksuaalisuudesta

Santalahden mukaan yksi rikottava myytti olisi esimerkiksi se, että vanhukset olisivat epäeroottisia.

– Mitä iäkkäämmäksi elää, niin muuttuu jotenkin sukupuolettomaksi jopa. Se on mielestäni yksi iso myytti.

Jotkut puolestaan vetävät mielessään rajan sille, millainen ikäihmisten käytös on soveliasta. Tästä ajatusmallista pitäisi päästää irti.

– Suukottelu on ihanaa. Vanhat ihmiset voivat suukotella ja halailla ja pitää toista kädestä kiinni ja se meistä näyttää hyvin suloiselta ja ihanalta. Mutta sitten kun puhutaan ikääntyvien ihmisten yhdyntäseksistä, niin sitten tulee sellainen "juu ei".

Myytti on sekin, että kiinnostus seksiä kohtaan vähenisi ikääntyessä tai vanhat ihmiset eivät nauttisi seksistä tai seksuaalisuudestaan. Santalahti rikkoisi myytin siitäkin, etteivät vanhat ihmiset olisi puoleensavetäviä.

Seksi ei myöskään ole vanhuksille "liikaa".

– Hauraus on yksi myytti. Että seksuaalisuus tai etenkin seksi olisi jotenkin niin rankkaa, että ei semmoista kestä. Minäkin 309 päivän päästä pääsen vanhuuseläkkeelle ja ajattelen, etten minä nyt ihan niin hauras ole, että minä siitä hajoaisin.

Myytti on sekin, etteivät vanhukset tarvitse turvaseksiä.

– Kyllä se kondomin käyttö on ihan yhtä tärkeää, vaikkei raskaaksi enää tulisikaan.

Yksi todella ikävä myytti puolestaan on, ettei seksuaalinen väkivalta koske ikäihmisiä. 

Katso koko keskustelu ikääntyvien seksuaalisuudesta MTV Katsomosta! Keskustelemassa olivat myös Foibekartanon toimitusjohtaja Ulla Broms, ratkaisukeskeinen psykoterapeutti ja kirjailija Anja Snellman sekä Milttonin vaikuttajaviestinnän johtaja sekä Ihmisoikeusliiton johtokunnan puheenjohtaja Panu Mäenpää. 

 

Lue myös:

    Uusimmat