Mainos

"Ei suinkaan vähene iän myötä" – tällaista on seksi viidenkympin jälkeen

Seksi ei ole vanhempanakaan vaivoja ja haluttomuutta, vaan iloinen ja nautinnollinen asia, sanovat 50–65-vuotiaat suomalaiset.

Kaalimato.comin teettämän tutkimuksen mukaan vanhemmat ikäryhmät harrastavat kumppanin kanssa seksiä yhtä usein kuin nuoremmatkin, mutta masturbointi on harvemmassa keski-iän ylittäneillä. Sivusto keräsi seksuaaliterapeutin vinkit hyvään seksiin vanhemmallakin iällä.

Kyselytutkimuksen mukaan yli 90 prosenttia sekä 50–59-vuotiaista että 60–65-vuotiasta suomalaisista oli sitä mieltä, että seksi on iloinen asia. Heistä 95 prosenttia harrastaa seksiä kumppanin kanssa ja yli 80 prosenttia masturboi. Yleisimmin kyseisen ikäryhmän edustajat masturboivat 2–3 kertaa kuukaudessa, mikä on vain hieman harvemmin kuin heitä nuoremmat sukupolvet. Kumppanin kanssa 50–65-vuotiaat harrastavat seksiä tyypillisimmin kerran viikossa. Määrä ei poikkea merkittävästi muiden ikäryhmien seksin harrastamisen tiheydestä.

– Tutkimustulos osoittaa hyvin sen, ettei seksin harrastaminen suinkaan vähene iän myötä. Usein nuoremmalla iällä aktiivista seksielämää aiemmin viettäneet ovat seksuaalisesti aktiivisia vanhempanakin. Itsetyydytys ei kuitenkaan ole aina ollut yhtä yleisesti hyväksyttyä kuin nykyään, joten 50–60-vuotiaat eivät ole tottuneet sooloseksiin yhtä lailla kuin nuoremmat, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen sanoo sivuston tiedotteessa.

Ruuhkavuosien jälkeen seksille on enemmän aikaa

Seksuaalisuudesta kirjan kirjoittanut Heli Heino, 52, kertoi hiljattain MTV Lifestylen haastattelussa uuden, paremman seksielämän alkaneen vasta myöhemmällä iällä.  Orgasmit miehen kanssa alkoivat hänen kohdallaan vasta vaihdevuosi-iässä.

Annukka Lavikaisen vinkit vaihdevuosien jälkeiseen hyvään seksiin:

1. Asenne ratkaisee. Ihminen on yhtä lailla seksuaalinen vaihdevuosien jälkeenkin. Seksiä kannattaa harrastaa niin pitkään kuin se tuntuu hyvältä. Kokeilunhaluisuus ja avoin mieli ovat valttikortteja petipuuhissa.

2. Opi rakastamaan omaa vartaloasi. Vuosien karttuessa myös kehossa tapahtuu muutoksia, mutta niihin kannattaa suhtautua lempeydellä ja hyväksyen. Itsevarmuus on seksikästä – korosta hyviä puoliasi. Seksikkäitä rooliasuja löytyy kurvikkaillekin naisille.

3. Hae fyysisiin vaivoihin apua. Limakalvojen kuivuuteen ja erektiöhäiriöihin voi saada apua liukuvoiteista tai muista seksivälineistä, kuten sauvoista, penisrenkaista tai -pumpuista. Vaivojen jatkuessa käänny lääkärin puoleen.

4. Pidä hyvinvoinnistasi huolta. Yleinen hyvinvointi, kuten terveydentila ja stressin määrä vaikuttavat seksuaalisuuteen. Huolehdi mielekkäästä arjesta, riittävästä vapaa-ajasta, liikunnasta ja levosta. Pidä alkoholinkulutus kohtuullisena.

– Omalla kohdallani seksi on keski-iässä antoisampaa kuin koskaan ennen, sillä olen henkisesti vahvempi kuin nuorena. En mieti enää, mitä minun pitäisi tehdä tai miltä näytän, vaan olen aidosti läsnä hetkessä. Sänkyyn on tullut mukaan keskustelu ja huumori, jotka loistivat poissaolollaan, kun olin nuori aikuinen. Miten totista ja hiljaista seksi silloin olikaan, Heino kertoi haastattelussa.

Myös seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen puhuu saman asian puolesta.

– Moni saattaa löytää seksuaalisuutensa kokonaisvaltaisemmin vasta vanhempana, kun omaan kehoon on ehtinyt tutustua ja uskaltaa heittäytyä ja kokeilla uutta. Lasten muutettua pois kotoa pariskunnilla on viisi- ja kuusikymppisenä arkisin usein enemmän kahdenkeskistä aikaa, ja yhä useampi on edelleen hyvässä fyysisessä kunnossa. Tällöin parisuhteeseen ja läheisyyteen on hyvä hetki jälleen satsata enemmän, Lavikainen kertoo.

Kyselyssä paljastui, että seksiasennoista lähetyssaarnaaja on 50–65-vuotiaiden keskuudessa suosituin, takaapäin puolestaan toiseksi suosituin. Ikäryhmän edustajista 17 prosenttia piti parhaimpana asentona lusikka-asentoa, mutta nuoremmista sen koki suosikikseen vain alle kymmenes.

– Lusikka-asennossa seksin harrastaminen voi olla helpompaa, eivätkä iän myötä tulleet mahdolliset fyysiset vaivat haittaa yhdynnän toteuttamista niin helposti. Lisäksi lusikka-asennossa korostuu läheisyys ja intiimiys, joten asento toimii hyvin myös vanhemmalla iällä, Lavikainen sanoo.

Seksivälineitäkään ei kaihdeta

50–65-vuotiaista lähes joka kolmas kertoo kyselyn mukaan käyttävänsä seksivälineitä ja reilusti yli puolet kertoo kokeilleensa niitä. Hieromasauvat, dildot ja liukuvoiteet ovat suosituimpia seksivälineitä 50–65-vuotiaiden keskuudessa.

– Seksivälineiden käyttö ei katso ikää. Vaihdevuosien myötä sekä miehillä että naisilla saattaa kuitenkin esiintyä useammin haluttomuutta, limakalvojen kuivumista tai erektiohäiriöitä, tai orgasmin saaminen kestää kauemmin. Seksivälineistä, kuten hieromasauvasta ja liukuvoiteesta tai penispumpusta, voi olla tällöin apua esimerkiksi kiihottumiseen. Seksin ei kuitenkaan tarvitse keskittyä liikaa yhdynnän ympärille, vaan seksuaalisuudestaan, läheisyydestä ja aistikkuudesta voi nauttia monin tavoin, Lavikainen muistuttaa.

Myös kirjailija Heli Heino kertoi MTV Lifestylen haastattelussa suosittelevansa liukuvoiteen käyttöä antaessaan vinkkejä hyvään seksielämään.

– Voin rentoutua kunnolla ilman, että minun pitäisi koko ajan tarkkailla ja pelätä mahdollista luiston loppumista kesken aktin, hän perusteli.

Lähde: Kaalimato

***

10:00

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.