Vanginvartijalle syyte yllytyksestä Valjakkalan pahoinpitelyyn

Helsingin vankilan vanginvartijaa syytetään siitä, että hän olisi yllyttänyt kaksi vankia pahoinpitelemään vankilassa Juha Valjakkalan. Niin vanginvartija kuin väkivallasta syytetyt kaksi vankia kiistivät syytteet, eikä heidän mukaansa koko pahoinpitelyä ole edes tapahtunut.

Poikkeuksellinen oikeudenkäynti alkoi maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa. Pieni sali oli tupaten täynnä, kun paikalla oli puolenkymmentä vanginvartijaa tukemassa työtoveriaan.

Syyttäjän mukaan tapahtumat sattuivat maaliskuussa 2014. Syytteen mukaan vanginvartija oli sanonut kahdelle kurditaustaiselle vangille, että Valjakkalaa eli nykyistä Nikita Bergenströmiä pitäisi kouluttaa ja vetää turpaan.

Valjakkalan oikeusavustaja arveli syyksi sitä, että Valjakkala oli siirretty osastolle, jonka alapuolella hän oli ollut eristyksissä. Valjakkala oli avustajansa mukaan metelöinyt eristyksissä useamman yön ja sotkenut selliä. Toinen pahoinpitelystä syytetyistä oli avustajan mukaan joutunut siivoamaan selliä.

Syyttäjän mukaan Valjakkalaa oli lyöty vankilan osastolla yllättäen takaapäin päähän ja potkaistu kovaa kylkeen. Kurdikaksikkoa syytetään törkeästä pahoinpitelystä, koska syyttäjän mukaan Valjakkalalta repesi perna.

Valvontakameraan pahoinpitely ei tallentunut, koska se tapahtui niiden katveessa.

Pahoinpitely vai ei?

Vanginvartijan asianajaja Kari Hämeen-Anttila oli skeptinen siitä oliko pahoinpitelyä lainkaan tapahtunut. Asianajajan mukaan hänen päämiestään on aiemminkin yritetty lavastaa syylliseksi.

Myös kurdivankien avustajat kyseenalaistivat pahoinpitelyn.

Puolustus viittasi siihen, että lääkäri ja sairaanhoitaja olivat tutkineet Valjakkalan, eikä vammoja löytynyt. - On kyseenalaista tapahtuiko pahoinpitelyä lainkaan, Hämeen-Anttila lausui.

Tapahtumien jälkeen Valjakkala passitettiin takaisin eristysselliin.

Valjakkala oli siirretty neljä päivää väitetyn pahoinpitelyn jälkeen sairaalaan, jossa oli todettu kaksi murtunutta kylkiluuta ja repeytynyt perna.

Romanivanki todistaa

Keskeinen todistaja jutussa on romanivanki, jonka esitutkinnassa sanoi kuulleensa vartijan puheet yllytyksestä ollessaan puhelimessa.

Hämeen-Anttilan mukaan romanivanki väitti olleensa puhelimessa kuullessaan yllytyspuheen. Puolustuksella oli puhelulistaus, jonka mukaan romani ei ollut koko päivänä puhelimessa.

Syyttäjän mukaan kirjaukset ovat vartijoiden tekemiä ja niitä voidaan muuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat