Juha Valjakkalaan kohdistuneen vankilapahoinpitelyn syytteet nurin

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi vanginvartijan ja kahden vangin syytteet Juha Valjakkalan pahoinpitelyyn nivoutuneessa jutussa.

Tapahtumasarja sattui Helsingin vankilassa maaliskuussa 2014. Syytteiden mukaan vanginvartija oli yllyttänyt kahta ulkomaalaistaustaista vankia pahoinpitelemään Nikita Bergenströmin eli kolmoismurhaaja Juha Valjakkalan.

Syynä olisi ollut se, että eristysosastolla ollut Valjakkala sotki selliään ja metelöi öisin.

Vanginvartija ja vangit kiistivät syytteet.

Pahoinpitely tapahtui vankilan porrastasanteella vartijakopin edessä, mutta vartijaa ei paikalla ollut eikä paikassa ole valvontakameroita. 

Syytteet nurin

Oikeus ei löytänyt syytteiden tueksi näyttöä.

Oikeus totesi, ettei videoista voitu päätellä kuka tai ketkä olivat pahoinpitelijöitä.

Valjakkala kertoi yhden pahoinpitelijöistä olleen ulkomaalainen putsarivanki.

Putsarivangit muun muassa huolehtivat osastolla siivouksesta ja jakavat ruokaa.

Oikeuden mukaan Sörkassa oli samaan aikaan muitakin ulkomaalaisia putsarivankeja kuin syytetyt. Kaksi vartijaa kertoi lisäksi yhden syytetyn olleen tekoaikana eri kerroksessa. Toisenkaan osallisuudesta ei ollut näyttöä.

Keskeinen todistaja jutussa oli romanimies, joka kertoi puhelimessa ollessaan kuulleensa kuinka vartija yllytti kahta vankia pahoinpitelemään Valjakkalan.

Oikeudessa kävi ilmi, että vartija ei ollut todistajan kertomana päivänä töissä, eikä todistaja ollut vankilan listojen mukaan soittanut puheluita.

Oikeus totesi, että todistajan kertomus oli epäluotettava, joten vartijan yllytyssyyte hylättiin.

Lue myös:

    Uusimmat