Mainos

Vangeille palkankorotus?

Vankiloissa tehtävä työ aiheuttaa valtiolle miljoonatappiot. Viime vuonna työntekeminen vankiloissa aiheutti 14 miljoonaa markkaa enemmän kuluja kuin menoja. Oikeusministeriössä kaavaillaan kuitenkin korotuksia vankien palkkoihin.

Rekisterikilpiä, liikennemerkkejä, vaaliuurnia... Tavallisia esineitä, mutta valmistettu vankilassa. Kovin kannattavaa työ ei ole, sillä viime vuonna 40 miljoonan markan tuontantoon kului 54 miljoonaa markkaa.

Työtoimen päällikkö Arto Kujala selittää kannattamattomuutta vankien heikolla työkokemuksella ja ammattikoulutuksella. Lisäksi työvoima vielä vaihtuu varsin nopeasti ja asiat pitää aina opettaa uusille vangeille uudestaan. Kujalan mukaan työnjohtokustannukset ovatkin suhteettoman suuret.

Vankeja työnteko ei kuitenkaan kiinnosta. Esimerkiksi Sörkan pajoilla koetaan jo työvoimapulaa. Puolitoista vuotta sitten laki muuttui niin, ettei vangin ole pakko tehdä työtä. Vaihtoehdoiksi tulivat koulutus ja kuntoutus. Sörkassa vain joka neljas haluaa tehdä työtä.

Vankiaines on muuttunut 90-luvulla. Useimmilla vangeilla ei ole enää ammattia, eivätkä he ole vuosiin tehneet työtä. Kolmen markan tuntipalkkakaan ei ole kannustin. Parinkympin päiväansioihin yltää myös palloa pelaamalla.

Nyt oikeusministeriö kaavailee korotuksia vankien palkkoihin.
(MTV3/Jarkko Sipilä)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.