Mainos

Vangeille lisättävä koulutusta

Pohjoismaiden ministerineuvoston tutkimusraportti suosittelee vangeille järjestettävän koulutuksen lisäämistä. Koulutustarve vankiloissa on paljon suurempi kuin nykyinen tarjonta.

-

Pohjoismaiden ministerineuvoston raportissa "Koulutus ja vankeinhoito elinikäisen oppimisen näkökulmasta" vertaillaan eri Pohjoismaiden vankiloissa järjestettävää koulutusta. Raportti pitää sitä riittämättömänä.

Tyypillinen pohjoismainen vanki on hieman yli 30 -vuotias, peruskoulun kesken jättänyt henkilö, jolla on harvoin loppuun suoritettua toisen asteen koulutusta. Hän on huonosti mukana työmarkkinoilla ja kärsii usein myös päihdeongelmista. Suurin koulutustarve olisi niillä vangeilla, joita on kaikkein vaikeinta saada yhteiskunnassa kaikkein vaikeinta saada koulutuksen piiriin.

Pohjoismainen raportti kertoo, että vankilassa järjestettävä koulutus on riittämätöntä. Asiantuntijoiden mukaan riittävä koulutus hyödyttäisi myös yhteiskuntaa uusintarikollisuuden vähenemisenä ja vapautuvien vankien työllisyyden parantumisena. Koulutustarjonnan parantamiseksi tutkimusraportti suosittelee tiiviimpää yhteistyötä opetus- ja vankilaviranomaisten kesken.

Raportin mukaan vankiloissa olisi oltava vapaan yhteiskunnan tarjontaa vastaava mahdollisuus koulutukseen, mikä tulee varmistaa lainsäädäntötasolla. Ammatillista koulutusta vankiloissa tulisi tehostaa ja teoriaa tulisi yhdistää käytännössä. Mm. tietotekniikan opetusta ja ulkomaalaisille vangeille annettavaa opetusta tulisi lisätä. Lisäksi ns. luottovangeilla tulisi olla mahdollisuus opiskella vankilan ulkopuolella.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.