Valvontaiskussa paljastuneet taksiongelmat eivät liikenneministeriön mukaan johdu taksiuudistuksesta – "Lakia ei noudateta"

Liikenneministeriö:"Ongelmat eivät johdu taksiuudistuksesta" 2:05
Liikenneministeriön mukaan valvontaiskun paljastamat ongelmat eivät johdu taksiuudistuksesta vaan siitä, ettei lakia noudateta.

Perjantainen valvontaisku pääkaupunkiseudun takseihin paljasti lukuisia puutteita. Yli puolesta tarkastetuista autoista löytyi jotain huomautettavaa. Liikenneministeriön mukaan ongelmat eivät johdu taksiuudistuksesta. Taksiliitossa valvonnan tuloksia pidetään huolestuttavina, muttei yllättävinä.

Perjantaina toteutettu valvontaisku pääkaupunkiseudun takseihin tuotti karuja tuloksia. Tarkistuksen kohteeksi joutui reilut sata taksia ja enemmän kuin joka toisesta autosta löytyi jotain huomautettavaa. Kahdella kuljettajalla ei ollut ajokorttia, kaksi paljastui etsintäkuulutetuiksi ja yksi oli tukevassa humalassa.

Taksiliitossa tuloksia pidetään huolestuttavina, muttei yllättävinä.

– Ei siinä mielessä yllättänyt, että helmikuussa oli edellinen ratsia Helsingissä, jossa oli saman tyyppinen lopputulos. Toki jo edellisestä kierroksesta olisi pitänyt ottaa opiksi, huomauttaa Taksiliiton toiminnanjohtaja Timo Koskinen.

Liikenneministeriössä korostetaan valvonnan merkitystä.

– Tärkeää on se, että tällainen on tullut valvonnassa ilmi ja siihen on puututtu, toteaa liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Olli-Pekka Rantala.

"Puutteet on aika helppo laittaa kuntoon"

Yleisimmät puutteet liittyivät siihen, että luvanhaltijan nimi, hintatiedot tai kuljettajan nimi eivät olleet matkustajan nähtävillä.

– Tämän tyyppisissä asioissa on myös kyse siitä, että ne on aika helppo laittaa kuntoon, nyt kun on selvää, että lakia myös valvotaan, arvioi Rantala.

– Toki meidän jäseniä nyt koulutetaan ja opastetaan tässä. Kyllä taksin käyttö on edelleenkin turvallista Suomessa, vakuuttaa Koskinen.

"Lain muutostarpeita ei ole ilmennyt"

Vajaan vuoden voimassa ollut taksiuudistus on saanut osakseen paljon kritiikkiä eivätkä valvonnan tulokset ainakaan rauhoita tilannetta.

– Kyllä se varmaan kertoo taksiuudistuksesta ja Taksiliittohan on esittänyt toiveensa, että kaikkien taksien pitäisi olla tunnistettavissa liikenteessä. Silloin niitä olisi helpompi valvoa, uskoo Koskinen.

Ministeriön mukaan vika ei ole taksiuudistuksessa.

– Näissä puutteissa, mitä valvonnassa on havaittu, kyse ei ole siitä, että laki olisi puutteellinen vaan että lakia ei ole noudatettu. Ministeriö seuraa tiiviisti lain ja sen tavoitteiden toteutumista ja tarvittaessa arvioidaan muutostarpeita. Tähän mennessä sellaisia tarpeita ei ole ilmennyt, sanoo Rantala.

Sekä ministeriössä että Taksiliitossa toivotaan, että takseja valvotaan jatkossakin tiiviisti.

Lue myös:

    Uusimmat