Mainos

Valuuttarahasto tukee Viron euro-pyrkimyksiä

Virossa uskotaan euroon siirtymisen tapahtuvan jo vuoden kuluttua. Virolaisten kannatus euroon siirtymiselle on kuitenkin jonkin verran vähentynyt vuoden kuluessa. Vironvenäläisten asenne on kääntynyt erittäin kriittiseksi euroa kohtaan, virolaiset taas suhtautuvat euroon entistäkin myönteisemmin.

Euroopan unionin kannatus on uuden tutkimuksen mukaan pysynyt korkealla. Kannatus oli 81 prosenttia, eivätkä lukemat ole juuri muuttuneet kolmeen vuoteen. Viron alkuperäisen suunnitelman mukaan yhteisvaluuttaan piti siirtyä jo kolmisen vuotta sitten. Sen jälkeen hakemusta on lykätty kerta toisensa jälkeen.

Kovan talouskasvun aikana suurimpana esteenä oli liian korkea inflaatio. Nyt euroon liittymisen ehdot täyttyvät, kun inflaatio on saatu kuriin. Myös valtion budjetin alijäämä, korkotaso ja valuutan vakaus täyttävät euroehdot. Ongelmana on vain se, että maan talous on kuralla.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n Euroopan-johtaja arvelikin hiljan, että Euroopan unioni hyväksyy jo vuoden alkupuoliskolla Viron hakemuksen euroon liittymiseksi. Viron keskuspankin presidentti sanoi joulun alla, että Viro on tukevasti eurokurssilla.

Puolet virolaisista euron kannalla

Vuoden alussa julkaistun tutkimuksen mukaan vajaa puolet Viron asukkaista kannattaa nyt euroon liittymistä. Virolaisista lähes 60 prosenttia on euron kannalla ja vironvenäläisistä vajaa neljännes, minkä vuoksi yleinen kannatus on laskenut kolmisen prosenttiyksikköä. Tämä on jälleen yksi osoitus Viron yhteiskunnan jakautumisesta kielirajojen mukaan.

Kannattajien perustelut ovat tutut: helpompi matkustaa ja ostaa tavaroita, euro antaa varmuutta ja kehittää taloutta. Yhtä tutut ovat myös vastustajien syyt: he pelkäävät hintojen nousua ja elintason yleistä laskua.

Isänmaan ja Res Publican liitto on Viron toinen hallituspuolue, jonka puheenjohtaja, entinen pääministeri, Mart Laar epäili eräässä haastattelussa, että Viron rajusti kasvanut työttömyys voi vielä haitata euroon liittymistä. Hallitus ei saa työttömyyden vuoksi tarpeeksi tuloja, kun työttömiä tulee koko ajan lisää, mikä voi vaikuttaa kriteerien täyttymiseen. Laarin mukaan europarlamentissa on jo kiinnitetty asiaan huomiota.

Viron työttömyys on yli 13 prosenttia. Työttömien määrä lisääntyy viikoittain ja lähestyy ainakin epävirallisten tietojen mukaan jo sataatuhatta. Työttömyys on suurin venäläisvaltaisessa Itä-Virumaan maakunnassa, 19,5 prosenttia ja pienin Jõgevan maakunnassa Keski-Virossa, 10 prosenttia.

Lähes kolmanneksella Viron asukkaista oli viime vuonna ongelmia jokapäiväisten laskujen maksamisessa ja ruuan ostamisessa, selviää Saar Poll -tutkimuslaitoksen tutkimuksesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.