Mainos
Kotimaa

Päivän tärkeimmät uutiset videomuodossa

Katso täältä!

Valtuutettu: Forssassa pelätään liikkua pimeällä, ulkoilureittejä muutellaan

Tiedot kahden turvapaikanhakijan pidätyksistä herättävät hämmennystä Forssassa. Keskusrikospoliisi kertoi eilen pidättäneensä Forssan vastaanottokeskuksessa kaksi irakilaisveljestä, joiden epäillään osallistuneen teloituksiin Isis-järjestön riveissä.

Turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikön perustaminen on herättänyt Forssassa paljon keskustelua. Elokuussa kaupunginhallitus päätti niukalla enemmistöllä suhtautua kielteisesti keskuksen perustamiseen. Kaupunginvaltuusto ja sen ensimmäinen varapuheenjohtaja, ministeri Sanni Grahn-Laasonen asettuivat tukemaan hätämajoituskeskusta.

Forssalainen kaupunginvaltuutettu Johanna Häggman (kesk.) on alusta alkaen vastustanut hätämajoituskeskuksen perustamista. Hän kertoo saaneensa kaupunkilaisilta paljon yhteydenottoja pidätysuutisen jälkeen.

"Ahdistelua ja häiriköintiä"

– On aistittavissa, että ihmiset pelkäävät. Tätä pelkoa on ollut ilmassa koko syksyn ajan, ja nämä pidätykset varmasti lisäävät pelkoa entisestään. Moni valtuutettu on ollut varovainen ilmaisemaan kielteistä kantaansa, koska siinä saa helposti suvaitsemattoman ja rasistin leiman.

Häggman kertoo, että pakolaiskeskukseen on liitetty yksi raiskaustutkinta. Hän kertoo kuulleensa ahdistelusta ja muustakin häiriköinnistä.

– Forssalaiset ovat vähentäneet liikkumista pimeällä, muuttaneet ulkoilureittejään ja vanhemmat ovat huolissaan lapsistaan. En tiedä, kuinka paljon pahaa pitää sattua, että nämä asiat otetaan vakavasti. Ihmettelen sitä, miten vähän näitä asioita uutisoidaan, Häggman sanoo.

Hän aikoo pitää asiaa esillä kaupunginvaltuuston kokouksissa.

– Jos mikään kunta ei sano ei näille teoille eikä näihin puututa, mikään ei tule muuttumaan. Suurin ongelma on se, että turvapaikanhakijoiden saapuminen Suomeen on täysin hallitsematonta eikä saapujista tiedetä juuri mitään.

Kaupunginjohtaja rauhoittelee

Kaupunginjohtaja Sami Sulkon mielestä tiedot irakilaisveljesten rikosepäilyistä ja pidätyksestä eivät tarkoita sitä, että Forssan hätämajoitusyksikkö olisi uhka kaupungin turvallisuudelle.

– Toivoisin hieman malttia tähän keskusteluun, jota erityisesti sosiaalisessa mediassa käydään. Tapaukset ovat todella valitettavia, mutta niiden perusteella ei kannata lietsoa tarpeettomia uhkakuvia.

Päätökset hätämajoituskeskuksesta tehtiin niukan enemmistön turvin. Sulkko sanoo, että hätämajoituskeskus olisi perustettu Forssaan yksityisiin tiloihin vaikka kaupungin päätös olisi ollut kielteinen. Hän muistuttaa myös turvapaikanhakijoiden tuomista mahdollisuuksista.

– Suomen kaltaisella maalla ja Forssan talousalueella on käyttöä tänne jäävien ammattitaidolle. 

Sulkko uskoo, että forssalaisten asenteet pakolaisia kohtaan ovat lientyneet avoimen keskustelun kautta.

3:46

"Pidätykset puhuttavat aikansa"

– Meillä ei ole aiempaa kokemusta tällaisesta toiminnasta. Hätämajoitusyksikkö on järjestänyt avoimia tilaisuuksia paikkakuntalaisille. Forssalaiset yhdistykset ja järjestöt ovat ottaneet turvapaikanhakijoita mukaan toimintaansa. Uskon, että he ovat saaneet hyvän vastaanoton. Nämä pidätykset puhuttavat varmasti aikansa. Onhan ollut tiedossa, että tällaista uhkaa on olemassa, mutta ei se mitenkään keskity Forssaan.

 – Pidän tärkeänä, että kaupunkilaisten ja turvapaikanhakijoiden kesken saadaan aikaan vuoropuhelua. Sen eteen teemme töitä, ja poliisi tekee omaa työtään.

Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko uskoo, että eilinen pidätysuutinen herättää kiinnostusta myös Forssan kaupunkia kohtaan.

– Itse asia eli rikosepäily on tyly ja karu. Varmasti tässä kiinnostutaan jossain määrin siitä, millainen paikkakunta Forssa on. Forssaan liittyy paljon kehittymismahdollisuuksia ja mielellämme olemme mukana myös vaikeiden yhteiskunnallisten asioiden ratkaisemisessa. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja