Kempeleen kunnanjohtaja: Tapaus merkittävä koko Suomessa – "turvallisuuden tunne horjahtanut"

Kempeleen kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla tunnelmat ovat edelleen järkyttyneitä eilisen raiskausuutisen ja sen saaman julkisuuden takia.

Poliisi otti toissapäivänä kiinni kaksi turvapaikanhakijaa epäiltyinä 14-vuotiaan tytön raiskauksesta. Toinen heistä vapautettiin tänään eikä häntä epäillä mistään rikoksesta.

Kempeleläisen 14-vuotiaan tytön epäilty raiskaustapaus on järkyttänyt kuntalaiset ja lähiseudun asukkaat. Myös huhumylly asian ympärillä on ollut laaja, kertoo kunnanjohtaja Tuomas Lohi.

– Kyllä tämä tapaus on järkyttänyt paitsi kempeleläisiä myös laajemmin alueellisesti ja valtakunnallisestikin. Tapaus on aiheuttanut suurta mielenkiintoa ja kohua ja laajoja keskusteluja kaikenikäisissä. Päällimmäinen tunne on ollut järkytys siitä, miksi näin tapahtui, Lohi kuvaa asukkaiden tuntoja. 

Kunnanjohtajan mukaan kunnassa toimittiin tapauksen tultua ilmi normaalin kriisistrategian mukaan. Päätehtävänä on ollut kuntalaisten huolien kuunteleminen, faktojen kertominen ja tarvittaessa kriisiavun antaminen.

– Me kuntana tietysti reagoimme tähän suureen mediamylläkkään ja huhuihin, joita asian ympärillä liikkuu. Ihmisten turvallisuuden tunne on horjahtanut ja myös epävarmuutta on ollut ilmassa.

Kouluissa aikuiset oikovat huhuja

Lohen mukaan kunta on järjestänyt keskusteluja myös kouluissa. Asiaa on käsitelty sitä mukaa ja siinä määrin, kun lapset ja nuoret ovat itse tuoneet sitä esille. 

– Kouluissa on ollut erityisen paljon keskustelun tarvetta nyt, kun epäilty rikos on kohdistunut alaikäiseen. On käyty keskusteluja eri ikäisten koululaisten kanssa muun muassa siitä, mitä he ovat kuulleet ja miten he ovat asian ymmärtäneet. Sen jälkeen aikuiset kertovat lasten iän huomioiden sopivalla tavalla ne faktat, jotka meillä on tiedossa.

– On myös erittäin tärkeää kertoa lapsille, että he ovat turvassa.

Kunnanjohtaja Lohi kertoo, että väkivallan kohteelle ja hänen lähipiirilleen on tarjottu aktiivisesti kriisiapua alusta lähtien. 

"Turvallisuuden tunne varmasti horjunut"

Kunnanjohtaja Lohi kertoo, että huolestusta asiasta on lasten lisäksi myös aikuisten keskuudessa. Hän korostaa kuitenkin, että Suomi ja Kempele ovat vielä erittäin turvalliset asua.

– Ihmiset ovat yleisesti ottaen huolissaan tällaisten tapausten jälkeen ja turvallisuuden tunne on varmastikin horjunut. Isossa kuvassa on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomi on kovin turvallinen maa ja Kempele on tästäkin huolimatta erittäin turvallinen kunta asua, eikä epävarmuutta ole viisasta lietsoa.

Turvapaikanhakijoiden rooli keskusteluissa on Lohen mukaan noussut näyttävästi esille eikä vähiten ennen näkemättömän turvapaikanhakijamäärän vuoksi. 

– Turvapaikanhakijamäärät ovat tänä syksynä olleet ennätyksellisen suuria, emmekä me ole yhteiskuntanakaan osanneet tällaiseen varautua. Asia on keskusteluttanut voimakkaasti koko syksyn ja tähän liittyviä lieveilmiöitäkin on ollut nähtävissä pitkin matkaa. 

Epäluulot voivat vahvistua

Kunnanjohtaja on huolissaan ilmapiirin kiristymisestä. Hän toivookin ihmisiltä malttia, jotta ylilyönneiltä vältyttäisiin. 

– Tällaiset tapaukset tietysti vaikuttavat turvapaikanhakijoiden ja kantaväestön keskinäiseen ilmapiiriin, joka varmasti kiristyy. Jos on ollut ennakkoon jo epäluuloja, tällaisina hetkinä ne vahvistuvat. Tämä on meidän kaikkien kannalta erittäin surullista.

Kempeleen kunta ei ole ottanut vastaan yhtään turvapaikanhakijaa. Kunnan alueella sijaitsee kuitenkin yksityisen toimijan tukiasumisyksikkö, jossa asuu 30 alaikäistä turvapaikanhakijaa.

Kunnanjohtaja Lohi ei halua arvioida, voiko yksikkö jatkaa Kempeleessä.

– Kunta ei sen jatkosta päätä, vaan sen arvioivat Maahanmuuttovirasto ja toimintaa harjoittava yrittäjä itse.

"Ensimmäinen tunne oli järkytys"

Kunnanjohtaja Lohi kertoo myös itse järkyttyneensä tapahtuneesta.

– Ensimmäinen tunne oli tietysti järkytys. Ja oikeastaan vielä siihen liittyen, että tämä tapahtui nimenomaan meidän alueellamme. Sympatiat ovat uhrin ja hänen lähipiirinsä puolella.  

– Aika nopeasti osasin kuitenkin arvioida, että tämä tapahtuma on merkittävä myös koko Suomen mittakaavassa. Keskustelu turvapaikanhakijoiden ympärillä on ollut tänä syksynä yhteiskunnassa tapetilla, eikä tällaisia tapauksia missään tapauksessa tarvittaisi keskustelua kärjistämään.

Haastattelun lopuksi Lohi korostaa vielä uudestaan Suomessa asumisen turvallisuutta ja sitä, kuin tärkeää olisi, että meillä on malttia välttää ylilyöntejä. 

– Meillä on tullut maahan erittäin merkittävä joukko turvapaikanhakijoita, joiden kanssa me joudumme jatkossakin elämään. Meidän täytyy pyrkiä tehostamaan kotouttamisprosessia ja toimimaan niin, että pystyisimme ennaltaehkäisemään tämän tyyppiset rikokset. 

Lue myös:

    Uusimmat