Mainos

Afrikkalaiskirje kuohuttaa Ylivieskassa – Kaupunginjohtaja: Valitettava ja tuomittava tapaus

Ylivieskan kaupunginjohtaja Terho Ojanperä tuomitsee rasismin ja toivoo, että kaupunkilaiset kunnioittaisivat toisiaan taustasta riippumatta. Ylivieskan afrikkalaiset kokevat perättömän raiskausepäilyn aiheuttaneen heille suurta harmia.

Pohjois-Pohjanmaalla Ylivieskassa tehtiin joulun aikaan ilmianto, jossa syytettiin kahta tummaihoista ulkomaalaista miestä törkeästä raiskauksesta. Poliisin tutkinnoissa selvisi pian, että ilmianto oli perätön eikä raiskausta tai mitään muutakaan seksuaalirikosta ei ollut tapahtunut.

Tapaus on nostattanut kaupungissa kivasta keskustelua, ja Ylivieskan seudulla asuvien afrikkalaisten mielestä se on vaikeuttanut heidän elämäänsä huomattavasti.

Kahdenkymmenen hengen afrikkalaismaahanmuuttajista koostuva joukko on esittänyt yhteisen kirjallisen vetoomuksen kaupungin johdolle ja poliisille sen puolesta, että tapaus selvitettäisiin loppuun asti. Vetoomuksesta on uutisoinut muun muassa Iltalehti.

Ylivieskan afrikkalaiset vaativat vetoomuksessa julkista anteeksipyyntöä väärästä ilmiannosta, jonka takia he ovat joutuneet mollauksen ja syyttelyn kohteiksi.

Iltalehden haastattelema nimettömänä pysyttelevä afrikkalainen kertoo, että vetoomuksen lähettäjät haluavat myös suojelua poliisilta ja vakuutusta siitä, että afrikkalaiset voivat olla Ylivieskassa turvassa ja että yhteiskunta suojelee heitä.

Kaupunginjohtajalta tyrmää rasismin

Ylivieskan kaupunginjohtaja Terho Ojanperä ei ole lomamatkansa takia vielä nähnyt kirjettä eikä tunne tapauksen yksityiskohtia, mutta tuomitsee kaikenlaisen rasismin yleisellä tasolla.

– En tunne vetoomukseen johtanutta tapausta, mutta se on valitettava ja kaiken kaikkiaan tuomittavaa toimintaa. Meidän tulee kunnioittaa toisiamme ihmisinä, on kyse sitten kantasuomalaisista tai muualla syntyneistä ihmisistä.

Ojanperän mukaan maahanmuuttajiin liittyvä keskustelu on kääntynyt Suomessa osittain aivan väärille urille.

– Monet reaktiot perustuvat pitkälti ennakkoluuloihin, ja se on tietysti erittäin valitettavaa.

Ojanperän mukaan kaupungin johto voi vaikuttaa alueella vaikuttavaan rasismiin lähinnä tuomitsemalla sen julkisesti.

– Meillä oli joitain viikkoja sitten polttopullotapaus, ja kaupunginhallitus tuomitsi sen lausunnossaan. Kaupunginhallituksen kanta on varmasti muutenkin yksiselitteisesti tiedossa. Jokaiseen yksittäiseen tapaukseen kannan ottaminen ei ehkä ole kaupunginhallituksen tehtävä. Me voimme kuitenkin vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin, kaupunginjohtaja Ojanperä muotoilee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.