Vastaanottokeskusta koskeva viesti Tampereen päättäjille hämmentää: "Ei tällaista voi lukea kansanedustajalta vuonna 2016"

Tampereen kaupunginvaltuutettu Minna Minkkinen (vas.) julkaisi tänään Twitterissä kuvan kansanedustaja Sari Tanukselta (kd.) saamastaan sähköpostista.

Tanus vetosi viestissään kaupunginvaltuustoon, joka päättää tänään Tampereen Kauppiin perustettavasta pysyvästä vastaanottokeskuksesta.

Tanus kirjoittaa olevansa huolissaan suunnitellun vastaanottokeskuksen sijainnista, sillä lähistöllä sijaitsee hänen mukaansa ympärivuotisesti käytössä oleva uimaranta.

– Mielestäni päättäjien tulee kantaa oma vastuunsa eikä tietoisesti tehdä päätöksiä, joihin liittyy suuria riskejä eri kulttuuri- ja uskontotaustasta tulevia turvapaikanhakijoita ja kantaväestöä ajatellen, Tanus kirjoitti sähköpostissaan.

Tarkoitatteko, että vastaanottokeskuksen sijoittaminen alueelle voisi kasvattaa riskiä seksuaalisen ahdisteluun tai seksuaalirikoksiin?

– (Kyseessä on) alue, jolla paljon liikutaan pienissä, kevyissä vaatteissa, pikku bikineissä otetaan aurinkoa ja vietetään aikaa, mikä on meille täysin normaalia ja tavanomaista. Kuitenkin iso osa turvapaikanhakijoista tulee maista, missä ei ole mitään tämän tyyppistä. Heidän keskuudessaan on paljon myös henkilöitä, jotka eivät ole nähneet naisia kuin hunnutettuina ja pitkissä vaatteissa peitettyinä, Sari Tanus kommentoi MTV Uutisille.

– Jos ajatellaan, että heidät tuodaan alueelle, jossa liikutaan meidän tyyppisesti (vähissä vaatteissa), minusta on luonnollista, että siinä riski tällaiseen käyttäytymiseen voi lisääntyä.

Kirjeellä Tanus halusi peräänkuuluttaa päättäjien vastuuta asiassa, sillä hän ei haluaisi myöskään turvapaikanhakijoita asetettavan olosuhteisiin ja tilanteisiin, jotka ovat heille hyvin vieraita. Hän korostaa, ettei halua viestin antavan hänestä ulkomaalaisvastaista mielikuvaa.

Tanus haluaisi, että keskustelu vastaanottokeskuksesta esimerkiksi jäädytettäisiin hetkeksi ja paikkaa harkittaisiin uudelleen. Mikäli keskus kuitenkin tulisi Kauppiin, Tanus toivosi siihen asukkaiksi lapsiperheitä.

"Turvattomin paikka ei ole lenkkipolku"

Kuvan saamastaan viestistä julkaissut Tampereen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen Minna Minkkinen kertoo Tanuksen viestin yllättäneen hänet.

– Olin hämmentynyt ensinnäkin siksi, että harvemmin tämä menee niin päin, että kansanedustaja lähestyy kaupunginvaltuutettuja ja kaupunginhallituksen jäseniä.

Minkkinen kuvailee Tanuksen viestiä niin kutsutuksi nimbyilyksi (nimby eli not in my back yard, ei minun takapihalleni).

– Siinä oli pistetty onnellisesti vellit ja puurot sekaisin. Ei tällaista voi lukea kansanedustajalta vuonna 2016.

Vastaanottokeskukset ovat puhuttaneet muutenkin Tampereella. Minkkisen mukaan Kaupin vastaanottokeskusta oli vastustettu ja puolustettu tänään aamulla pienimuotoisessa mielenosoituksessa.

Minkkinen kertoo käyneensä Tanuksen kanssa sähköpostikirjeenvaihtoa alkuperäisen viestin jälkeen ja ilmaisseensa viestin olleen turhaa pelottelua.

– On käsittämätöntä, että miehet olisivat yhtäkkiä niin kykenemättömiä hillitsemään itseään ja kaikilla olisi automaattisesti raiskaushaluja. Hän vastasi asiallisesti olevansa edelleen huolissaan tyttöjen turvallisuudesta.

Tanus perusteli suunnitellun vastaanottokeskuksen huonoa sijaintia muun muassa sillä, että lähistöllä on paljon metsää. Minkkisen mukaan huoli on outo.

– Tilastollisesti naisille turvattomin paikka on kotona. Puskaraiskaukset ovat marginaalia puhumattakaan muusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä, vihjailusta tai muusta. Koti tai työpaikka ovat tilastollisesti vaarallisempia, ei suinkaan mikään lenkkipolku.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja