Valtteri Filppula yllätti itsensäkin paluulla Detroit Red Wingsiin: "Vanha olo ollut jo muutaman vuoden"

Valtteri Filppula paluustaan Detroitiin: Tutut maisemat 2:13
Valtteri Filppula kommentoi heinäkuussa paluutaan Detroitiin: "Tutut maisemat".

Valtteri Filppula pelaa ensi kaudella tutuissa maisemissa Detroitissa, jossa hän teki itsestään NHL-pelaajan. Hänen poissaolonsa aikana on muuttunut paljon – sekä miehessä että seurassa.

Paljon on vettä virrannut Detroitjoessa siitä lähtien, kun Valtteri Filppula pelasi viimeksi Red Wingsissä vuonna 2013.

Vaarallisena tunnettu Detroit on yrittänyt siistiä keskustaansa. Vanha Joe Louis Arena on NHL-pelinsä nähnyt, ja Red Wingsillä on käytössä komea uusi Little Caesars Arena.

Filppula sai nauttia Detroitissa vuosia Pavel Datsjukin ja Henrik Zetterbergin kaltaisten suurpelaajien joukkuetoveruudesta. He ovat jättäneet jo NHL-kaukalot.

Ei voi sanoa, että Filppula palaisi rikospaikalle, koska hän ei ole niihin syyllistynyt. Mutta samalle kiekkopaikkakunnalle hän ilmestyy jälleen.

Filppula on nyt 35-vuotias veteraani, jolla on itsellään paljon annettavaa Red Wingsin nuoremmille.

– Uusi vanha lehti kääntyy, Filppula naurahti Lahden jäähallin pihalla SM-liigan alumnipelin yhteydessä.

Jo Tampassa joukkueen konkari

Filppulan Detroit-ajan huipennus oli Stanley Cup vuonna 2008. Red Wingsin ajan jälkeen hän on edustanut NHL:ssä Tampa Bay Lightningiä, Philadelphia Flyersiä ja New York Islandersia.

– On tässä ollut vanha olo jo muutaman vuoden. NHL on muuttunut niin nuoreksi. Olin jo Tampassa 31-vuotiaana joukkueen vanhin, Filppula ihmetteli.

Filppula on lähellä maagista tuhannen NHL-pelin rajaa, sillä vyöllä on jo 948 runkosarjan ottelua. Suomalaisista aktiivipelaajista ottelumäärissä on edellä vain Mikko Koivu (973).

– Onneksi kroppa tuntuu edelleen hyvältä ja tekee mieli pelata. Ne ovat kaksi tärkeää asiaa.

"En olisi uskonut"

Aika New York Islandersissa jäi kauden mittaiseksi. Lupaavan runkosarjan jälkeen tie tyssäsi kuitenkin toisella kierroksella Carolina Hurricanesille.

– Tykkäsin pelata Islandersissa. Kiva jengi, peli kulki ja se oli myönteinen kokemus muutenkin. 

Filppulalla oli muitakin vaihtoehtoja, mutta hän halusi suoraan kahden vuoden sopimuksen. Veteraanipelaaja ei halua enää sinkoilla paikasta toiseen joka kauden jälkeen.

Päätöstä avitti, että Detroitin GM:nä työskentelee Tampa Bay Lightningistä tuttu ex-suurpelaaja Steve Yzerman, joka otti hommat vastaan pitkäaikaiselta luottojohtajalta Ken Hollandilta.

Kaikki apu on tarpeen Detroitille, sillä takavuosien menestysjoukkue on jäänyt kolme viime kautta pudotuspelien ulkopuolelle.

Se on musertava muutos joukkueelle, joka eteni pleijareihin 25 peräkkäisenä keväänä vuosina 1990-2016 (työsulkukautta 2004-05 ei lasketa).

– Kun lähdin Detroitista, en olisi voinut kuvitella, että palaan sinne vielä joskus. Toisaalta mitään estettäkään sille ei koskaan ollut. Olen erittäin innoissani tästä.  

Lue myös:

    Uusimmat