Valtteri Bottaksen tilanteeseen odotetaan kuumeisesti ratkaisua – Toni Vilander nostaa esiin kaksi uhkakuvaa: "Silloin se on game over"

Lewis Hamiltonin tallikaveriksi Mercedekselle ehdolla olevat Valtteri Bottas ja George Russell ovat molemmat sanoneet, että haluaisivat tietää tallipaikan kohtalosta elokuun kesätaukoon mennessä. C Moren asiantuntija Toni Vilander kuitenkin muistuttaa, ettei Mercedeksellä ole mitään syytä kiirehtiä päätöksen kanssa.

Hamiltonin tuore kaksivuotinen jatkosopimus käänsi katseet lopullisesti siihen, kenet Mercedes valitsee hänen rinnalleen.

Huhuissa on jo pidemmän aikaa ollut esillä, että Russellin Mercedes-sopimus julkistettaisiin hänen kotikisassaan, ensi viikonloppuna Silverstonessa ajettavassa Britannian GP:ssä. Se, että Hamiltonin sopimus hoidettiin jo viikko sitten alta pois, on vain vahvistanut näitä huhuja.

Ainakin vuoden 1996 maailmanmestari Damon Hill uskoo, että Mercedes on jo tehnyt valintansa. Ja mikäli se on kohdistunut Russelliin, Bottaksen tekemisillä ei ole enää mitään merkitystä. Tämä on Bottaksen kohdalla ensimmäinen uhkakuva.

– Silloin se on game over, Vilander tiivistää.

Mutta vaikka peli ei olisi vielä ohi, Vilander uskoo, että Russell-huhut painavat Bottasta.

– Ne ovat takaraivossa.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kuljettajamarkkinoiden tilanne on tällä hetkellä sellainen, ettei Mercedeksellä ole välttämätöntä pakkoa lukita vielä kokoonpanoaan; muut tallipaikat ovat vähissä, ja niin Bottas kuin Russellkin haluavat takuuvarmasti katsoa ensin, minkälaiseen ratkaisuun Mercedes päätyy.

– Tärkein asia (Mercedekselle) oli, että Hamilton on varmistettu ja hän on osa tallia. Nyt kaikki palaset on lyöty lukkoon, eli se peruspilari on siellä. Eihän kakkoskuskilla ole mitään kiirettä, Vilander sanoo.

– Russell on osa Mercedeksen ohjelmaa. Jos hänet halutaan nostaa Mercedekselle, se voidaan tehdä yhtä lailla kauden lopussa. En usko, että Russell allekirjoittaa kovin mielellään heti Williams-sopimusta. Kyllä hän katsoo tämän kortin. Eikä sekään ole hyvä, että Valtterille ilmoitettaisiin näin aikaisessa vaiheessa, että hän ei jatka. Vettel oli viime kaudella ihan fiasko Ferrarilla, kun heti kauden alussa ilmoitettiin, että jatkoa ei ole tulossa.

Kuluva kausi on sujunut Bottaksen osalta yskähdellen. Toisaalta Mercedes on ollut suuremmissa ongelmissa kuin mihin viime vuosina on totuttu. Yhdeksän ensimmäistä osakilpailua ovat tuottaneet Bottakselle vain 92 pistettä, ja se on täsmälleen sama määrä kuin kaudella 2018, Bottaksen toistaiseksi huonoimmalla Mercedes-kaudella, yhdeksän osakilpailun jälkeen.

– Mielestäni Valtterille voisi hyvin sanoa, että: ”Alkukausi oli heikko, me mokasimme, ja sinun pitäisi suoriutua paremmin. Nyt ajetaan 5–6 kisaa ja katsotaan sitten.” Ja ilmoittaa vaikka, että: ”Tämä on sinun käsissäsi, kun suoriudut hyvin, niin mitään vaihdosta ei tule".

Vilander korostaa, että Mercedeksellä ei ole mitään tarvetta vaihtaa kuljettajaa, mutta Bottaksen kannalta toinen uhkakuva on se, että talli joutuu punnitsemaan asiaa myös muista kuin pelkästään urheilullisista lyhyen tähtäimen näkökulmista.

– Koetaanko, että Hamiltonin kaksivuotinen sopimus on viimeinen tallissa, jolloin siihen viereen nostetaan se seuraava mestari, että tallin menestystarina jatkuisi? Nämä ovat asioita, joihin Valtteri ei pysty hirveästi edes vaikuttamaan.

Lue myös:

    Uusimmat