MTV Uutisten tieto: Hallitus riitelee metsäkannastaan – päätös EU:n luokittelujärjestelmästä lykkääntyy

Hallituksessa on kova kiista EU-komission esityksestä kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmästä, eli taksonomiasta. Hallituksen EU-ministerivaliokunnan oli määrä päättää Suomen linjasta perjantaina, mutta nyt päätös lykkääntyy riidan takia.

Keskusta ja RKP näkevät vaarana, että Suomen metsät jäisivät EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmän ulkopuolelle, jos Suomi ei vastusta EU-komission esitystä.

Jos metsiä ei luokiteltaisi ilmaston kannalta kestäviksi, rahoituksen saaminen metsäsektorille olisi hankalaa ja kallista. Tästä olisi isot seuraukset suomalaiselle metsätaloudelle, keskustassa ja RKP:ssä pelätään.

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat sitä mieltä, että Suomen ei pidä asettua EU-komission esitystä vastaan. Silloin annetaan kuva, että Suomessa vastustetaan EU:n ilmastotavoitteita ja sitä vihreät ja vasemmistoliitto eivät halua.

Hallituslähde totea MTV Uutisille, että nyt haetaan kompromissia ja siksi päätös lykkääntyy. 

EU haluaa ohjata yksityistä rahaa 

EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä listaa ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimia. Näillä luokittelukriteereillä halutaan ohjata rahoittajia sijoittamaan ilmastotavoitteita edistävään toimintaan.

EU haluaa yksityistä pääomaa ilmastotoimiin koska valtioiden ja EU:n budjettirahat eivät yksin riitä.

Kestävän rahoituksen luokittelusta vastaava komissaari Mairead McGuinness vierailee parhaillaan Suomessa.

Vierailun aikana komissaari McGuinness tutustuu Olkiluodon ydinvoimalaitokseen ja suomalaiseen metsänhoitoon.

McGuinness tapaa myös pääministeri Sanna Marinin (sd.), elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.), valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) ja maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.).

Silloin ministerit aikovat myös puhua luokittelujärjestelmän merkityksestä Suomelle.

– Nyt jo pitäisi olla Suomen virallinen kanta tiedossa, muuten emme pysty vaikuttamaan komissioon kunnolla, toteaa eräs hallituksen edustaja tuskastuneena. 

Myös ydinvoiman ja maakaasun luokittelu herättää keskustelua EU:ssa. Etenkin Ranska ja Saksa kiistelevät siitä, ovatko ydinvoima ja maakaasu sellaisia energialähteitä, että ne voidaan luokitella ilmaston kannalta kestäviksi.

Oletettavasti maat päätyvät jonkinlaiseen kompromissiin ja molemmat hyväksytään kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmään.

Suomen kannan pitää viimeistään olla valmis joulukuun alkupuolella. Silloin käsitellään kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmää Brysselissä.

Lue myös:

    Uusimmat