Valtiot varpaillaan - uhkaako terrori-isku Länsi-Eurooppaa?

Sanat terroriuhka, terroristijärjestö ja al-Qaida ovat vilisseet otsikoissa perjantaista lähtien kuin torni-iskujen vuosipäivänä.

Ensin yllätti Ruotsi, joka nosti varautumistaan terrori-iskuun perjantaina. Maan Turvallisuuspoliisi Säpon mukaan terroriuhan mahdollisuus on Ruotsissa kohonnut ja varautumistasoa on nostettu viisiportaisella asteikolla kolmoseen.

Yhdysvaltain ulkoministeriö taas varoitti loppuviikolla kansalaisiaan mahdollisista terrori-iskuista Euroopassa. Uutiskanava Fox News listaa mahdollisiksi iskukohteiksi muun muassa Eiffel-tornin ja Berliinin keskusrautatieaseman.

Tietoja kohonneesta terroriuhasta ja mahdollisista iskukohteista on saatu tiedustelupalveluiden kautta sekä kuulusteluilla.

Pitääkö Berliinissä pelätä?

Suomen suojelupoliisi ei lähde arvioimaan medialle, miksi länsinaapuri nosti varautumistasoaan. Suomessa ei vastaaville toimille ole Supon mukaan tarvetta.

Poliisiammattikorkeakoulun erikoistutkija Kari Laitisen mukaan on lähes mahdotonta saada tietoa siitä, mikä on saanut valtiot varpailleen.

- Valtioiden tiedustelupalvelut, jotka tietävät esimerkiksi Ruotsin varautumistason nostoon vaikuttaneista taustatekijöistä, eivät tietenkään kerro tiedoistaan. Onko sitten jotain tapahtunut tai selvinnyt? Todennäköisesti näin on, muutoin ei tällaisia tietoja julkaistaisi, jatkaa terrorismia pitkään tutkinut Laitinen.

Laitisen mukaan terrorijärjestöjen on oltava aktiivisia, jotta niiden uskottavuus säilyisi ja ne pysyisivät elinvoimaisina.

- Terrorijärjestöt ovat aktiivisia, jotta ne saisivat rekrytoitua uutta väkeä listoilleen sekä saisivat muuta, esimerkiksi taloudellista tukea toiminnalleen.

Terrorijärjestöjen liikehdintää ei voi siis suoraan tulkita lähitulevaisuudessa toteutettavaksi tuhoisaksi iskuksi, vaikka valtioiden on siihen varauduttavakin. Kyse on ehkä ennemminkin järjestöjen tavasta pysyä elinvoimaisina.

- Media ja julkisuus ovat terroristeille happea, kuvaa Laitinen.

Lue myös:

    Uusimmat